AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους (έγγραφο)

Την τετρασέλιδη ρύθμιση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η aftodioikisi.gr. 

Υπενθυμίζεται ότι για την ρύθμιση θα αποφασίσουν την Κυριακή οι Συνδικαλιστές ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ εξέφρασε επιφυλάξεις, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται αρνητική και η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλακτική.

0symvasiouxoi_rythmisi_1

0symvasiouxoi_rythmisi_2

 Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr με βάση τη ρύθμιση: 

-Οι συμβασιούχοι, μέσω νέων συμβάσεων, παραμένουν στις θέσεις τους έως την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και το αργότερο έως 31.3.2018, δηλαδή, πάνω από εννέα μήνες από σήμερα.

-Για την σύναψη νέων συμβάσεων γίνεται επίκληση λόγων δημόσιας υγείας και έκτακτων συνθηκών: «Ενοψει δε των σοβαρών αυτών υπηρεσιακών κενών που προκύπτουν και της συνακόλουθης αδυναμίας κάλυψης των σχετικών αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκύψει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας στους ΟΤΑ όπου εμφανίζονται αντιστοιχα κενά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση της ρυθμισης.

-Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με όσους «περισσεύουν» με βάση τους διαγωνισμούς. Δηλαδή, αν μέσω ΑΣΕΠ προκηρυχθούν 2.500 θέσεις (σ.σ. τόσα είναι τα αιτήματα των δήμων μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη) τι θα γίνουν οι υπόλοιποι 3.683 έως τους 6.183 που, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι το σύνολο των συμβασιούχων-«παρατασιούχων» των δήμων σήμερα. Μια πρώτη απάντηση του υπουργείου είναι ότι αναμένει και νέα αιτήματα των δήμων. Ωστόσο, αν τα συνολικά αιτήματα των δήμων είναι λιγότερα από 6.183, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι «παρατασιούχοι» θα απολυθούν.

-Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους δήμους άμεσα (έως 31 Ιουλίου 2017) να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματα τους ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις στους τομείς καθαριότητας, οι οποίοι θα καλυφθούν μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

-Δεν ξεκαθαρίζεται αν θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των «παρατασιούχων», ώστε να διασφαλιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα προσληφθεί μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

-Δεν ξεκαθαρίζεται αν αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν εντός ή εκτός κανόνα 1 προς 4 φέτος ή 1 προς 3 το 2018. Όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr για το θέμα υπάρχει διάσταση αποψεων μεταξύ υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο υποστηρίζει ότι «είναι ένα θέμα που τέθηκε στις συζητήσεις του Μαΐου στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αλλά μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο». Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη άποψη είχε εκφράσει και ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο Εσωτερικών όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της aftodioikisi.gr, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση». Ωστόσο, είναι δεδομένο οτι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με βάση τον κανόνα 1 προς 4 έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει φέτος σε 7.097 προσλήψεις, αριθμός που υπερκαλύπτει τους 6.183 συμβασιούχους. Υπενθυμίζεται ότι τον αριθμό αυτόν είχε αποκαλύψει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Τότε είχε δώσει προτεραιότητα στις παραγωγικές σχολές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, Εσωτερικών (Σχολές της Αστυνομίας), Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον τομέα της Υγείας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, κατανομή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προχωρήσει. Άρα, εφόσον τηρηθει ο κανόνας 1 προς 4, προκειμένου να γίνουν οι 2.500 προσλήψεις στους δήμους, θα πρέπει να αλλάξει η κατανομή και να γίνουν περικοπές θέσεων από άλλους φορείς, κάτι που υπαινίσσεται και στην ανακοίνωσή της η ΝΔ η οποία αφου βάζει θέμα κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με ιδιώτες, επισημαίνει ότι οι προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας «είναι αντίθετες στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μπορεί, «παγώνοντας» προσωρινά τις προσλήψεις στους υπόλοιπους τομείς, να προχωρήσει σε όσες προκύψουν με βάση και τα νέα αιτήματα των δήμων στον τομέα καθαριότητας, αναμένοντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το attrition rule, προφανώς μετά τις γερμανικές εκλογές.

ΣΕΛΙΔΑ 1

ΣΕΛΙΔΑ 2

ΣΕΛΙΔΑ 3

ΣΕΛΙΔΑ 4

 

Διαβάστε επίσης: 

Σκουρλέτης: Στη βάση της απόφασης του ΕΣ οι νέες συμβάσεις (βίντεο)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ, ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!