ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Οικονομικά Νομαρχιών: Σχέδιο αποκλιμάκωσης με… ΦΠΑ και δόσεις

Αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στους φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επιθυμεί διακαώς η Κυβέρνηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει –μετά τους δήμους- να βρεθεί εντός των ημερών λύση και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Νομαρχίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ.GR, η αποκλιμάκωση της έντασης θα προκύψει μέσω της αύξησης του ποσοστού από τον ΦΠΑ που εισπράττουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, από το 2% που είναι σήμερα, στο 3-3,5%.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 160 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που είναι η απαίτηση της ΕΝΑΕ (Οδικό δίκτυο, μεταφορά μαθητών κ.α) ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκουφης, είναι διατεθειμένος να δώσει τα 100 και αυτά με… δόσεις.

Το μεγάλο παζάρι θα γίνει τη δευτέρα σε συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον Υπουργό και από ότι δείχνουν τα πράγματα η χρηματοδότηση που θα λάβουν οι Νομαρχίες θα φτάσει μέχρι και τα 120 εκατομμύρια ευρω.

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει παράταση της εκκρεμότητας και έχει εξασφαλίσει την καταρχήν συμφωνία του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ο κ.Παυλόπουλος επιδιώκει να κλείσει σύντομα το θέμα, να πέσουν οι τόνοι,να διεξαχθούν τα συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕδΚΕ τον Μάιο και να έχει στη συνέχεια το πεδίο ελεύθερο για να προωθήσει τη διοικητική Μεταρρύθμιση.

Όπως έχει αποκαλύψει το ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ.GR στην έντυπη μορφή του ήδη από τον Οκτώβριο του 2007, στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικονομικά, έχουν προκαλέσει ρήγμα στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) με την πλειοψηφία που πρόσκειται στη Νέα δημοκρατία, να δίνει μία ακόμη ευκαιρία στο Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να λύσει τα προβλήματα των Νομαρχιών και τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να έχουν καλέσει τους συνάδελφους τους σε κλείσιμο των Νομαρχιών.

Ήδη στις περισσότερες Νομαρχίες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ έχουν ληφθεί αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων για κλείσιμο των Νομαρχιών την Παρασκευή 18 Απριλίου με ταυτόχρονη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών.

Αντιθέτως η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει μόνο στην οργάνωση Συνέντευξης Τύπου στις 18 Απριλίου και παράσταση διαμαρτυρίας με κατάθεση υπομνήματος, την ίδια ημέρα, στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συνάντηση ΕΝΑΕ- Αλογοσκούφη

Εντωμεταξύ συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ.δημ. δράκος και ο Αντιπρόεδρος κ.Κων.Τάτσης με τον Υπουργό Οικονομίας κ.Γιώργο Αλογοσκούφη, σήμερα Πέμπτη 17 Απριλίου στη Βουλή, με αντικείμενο συζήτησης τα τρέχοντα και άμεσα οικονομικά προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ.Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε για την άμεση λύση τους και όρισε συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΝΑΕ τη Μ.δευτέρα, 21 Απριλίου, στις 10.00 το πρωί, για το οριστικό ύψος των υποχρεώσεων του Υπουργείου προς τις Νομαρχίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Προεδρείο της ΕΝΑΕ θα ζητήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή και το διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθούν αύριο, Παρασκευή 18 Απριλίου,  την αναστολή όλων των κινητοποιήσεων μέχρι την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ.Υπουργό και τη σύγκλιση νέου διοικητικού Συμβουλίου τη Μ.δευτέρα, στις 13.00.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ δήλωσε: «Χαιρόμαστε για τη δέσμευση του κ. Υπουργού που δικαιώνει την προσπάθειά μας. Τη Μ.δευτέρα το πρωί θα δοθεί τελικά λύση στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Κατά συνέπεια, καλούμε όλους τους Νομάρχες της χώρας να αναμείνουν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ.Υπουργό».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!