Ψήφος αποδήμων: Επιστολή Θεοδωρικάκου στα κόμματα -Ποιες είναι οι προτάσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, απέστειλε επιστολή σε όλα τα κόμματα στην οποία περιγράφονται τα βασικά σημεία στα οποία θα βασιστεί η συμφωνία. Η συζήτηση στη διακομματική επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα εκφράσουν επί συγκεκριμένων στοιχείων τις θέσεις τους, θα θέσουν ενστάσεις ή και πρόσθετους όρους, σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε κείμενο με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια νομοθετική ρυθμιση για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας εκλογέων, η οποία για να ισχύσει πρέπει να ψηφισθεί από 200 βουλευτές. Νομικοί, ειδικοί επιστήμονες και εκλογολόγοι από όλα τα κόμματα ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το σχέδιο Θεοδωρικάκου, ενώ τίθενται και ζητήματα αλλαγών στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1.      Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

  1.      Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
  2.      Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
  3.      Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Δείτε ακόμη:

Ψήφος Ελλήνων εξωτερικού: Πού οπισθοχωρεί η κυβέρνηση για να βρεθεί πλειοψηφία (λίστα)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΚΟΜΜΑΤΑ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!