Απερρίφθη η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου.

Βασική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ήταν ότι τόσο η επίκληση χαρακτήρα κατεπείγοντος όσο και η προώθηση διατάξεων με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό του νομοσχεδίου, παραβιάζει το δικαίωμα των βουλευτών να παρέχουν ψήφο κατά συνείδηση.

«Κάθε νομοσχέδιο πρέπει να διαιρείται σε άρθρα προκειμένου να διέλθει τα προβλεπόμενα στάδια εξέτασης, κατ΄ αρχή, κατ΄ άρθρο και στο σύνολο», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής» και ότι γίνεται συσσώρευση διατάξεων σε ένα άρθρο με τρόπο που το νομοσχέδιο τίθεται προς ψήφιση ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, προκάλεσε αντιδράσεις όταν  απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με τη βιβλική φράση «ουαί υμίν υποκριτές και φαρισαίοι» διότι πίσω από την επαναστατική κοινοβουλευτική γυμναστική στην οποία υποβάλλει το Σώμα, υποκρύπτεται απόπειρα απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και υπονόμευσης του Συντάγματος.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία ακολουθείται ενόψει του Γιουρογκρούπ και της ανάγκης καταβολής των δόσεων.

Από την πλευρα του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος κατήγγειλε ότι με το ένα μόνο άρθρο οι βουλευτές δεν μπορούν να προσβάλλουν την αντισυνταγματικότητα μίας εκάστης διάταξης, ενω απο το ΚΚΕ ο  Θανάσης Παφίλης ανέφερε ότι «είναι αντισυνταγματική αυτή η διαδικασία. Αλλά γιατί δεν το παραδέχεστε; Δικτατορία έχουμε με κοινοβουλευτικό μανδύα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Αφήστε μια απάντηση