απαγόρευση-κυκλοφορίας-αυστηρότερα-752706
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 31.03.2020 | 18:34

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυστηρότερα μέτρα σε πέντε δήμους -Τι προβλέπεται

Νέες απαγορεύσεις σε πέντε δήμους της χώρας επιβάλλει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου του νομού Καστοριάς και τους δήμους Ξάνθης και Μύκης του νομού Ξάνθης. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ από σήμερα στις 8 το βράδυ και για 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται:

-Η κίνηση από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.

-Η κίνηση για τις εξαιρέσεις Β4, Β5 και Β6.

Β4      Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη: «Θα γίνεται από το Βοήθεια στο Σπίτι»

Β5      Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις: «Θα επιτρέπεται μόνο για κηδεία και μόνο για συγγενείς α΄βαθμού».

B6      Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου: «Θα επιτρέπεται μόνο για κατοικίδιο και μόνα για 15 λεπτά της ώρα πέριξ της οικίας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές αυτές:

-Στα σούπερ μάρκετ θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 20 τ.μ.

-Στις λαϊκές αγορές κάθε πάγκος θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί ανά δέκα μέτρα και μόνο από την μία πλευρά του δρόμου.

Απαγόρευση και στην παραλία Θεσσαλονίκης

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε καραντίνα μπαίνει για το ίδιο χρονικό διάστημα το δημοτικό διαμέρισμα του Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μετά από την σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη και του δημάρχου της πόλης. Συγκεκριμένα: Ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 14.00’ – 22.00’ και το Σαββατοκύριακο τις ώρες 08.00’ – 24.00’, αρχής γενομένης από σήμερα.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία σε τρεις λαϊκές αγορές του δήμου Ιλίου, όπου δεν τηρούνταν τα μέτρα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη κρίσιμη. Ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος. Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφερόμενος στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου έχουν ληφθεί τα πρόσθετα μέτρα.