Αντωνοπούλου: Αύξηση του χρόνου των συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
Back

Αντωνοπούλου: Αύξηση του χρόνου των συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας

Την αξιοποίηση κονδυλίων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, πρόταξε η  αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, με συνέντευξη της, στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ειδικότερα η κ. Αντωνόπουλου, προανήγγειλε σχέδιο για επέκταση του χρόνου των συμβάσεων της κοινωφελούς εργασίας για την ευάλωτη ομάδα των μακροχρόνια ανέργων.

«Υπάρχει η κοινωφελής εργασία, δράση που δίνει θέση εργασίας που τηρείται η νομιμότητα, καταφέραμε να πάει από τους πέντε στους οκτώ μήνες και επιθυμία μας είναι να είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», και πρόσθεσε φανερώνοντας και τους στόχους του υπουργείου: «Κάποιος που δεν έχει εργαστεί τρία ή τέσσερα χρόνια, μπορεί να βρει δουλειά για δέκα μήνες, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, είναι σημαντικό. Βγαίνοντας, έχει πάρει καινούργια προσόντα».

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης γαι την εξασφάλιση δανεία από την Παγκόσμια Τράπεζα που γίνεται επειδή «έχουμε πολύ μεγάλο περιορισμό χρηματοδότησης, παίρνουμε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως όλες οι χώρες της ΕΕ, για να υποστηρίζουμε την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Αυτά τα χρήματα είναι πενιχρά, όταν έχεις πάνω από 1 εκατ. ανέργους, δεν φτάνουν, καλύπτουν μόνο 15.00-20.000 το χρόνο ως το 2020».

Η ίδια συμπλήρωσε: «Συνειδητοποιήσαμε ως κυβέρνηση ότι πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Έχουν πέσει πάρα πολλές ιδέες, από τη χρησιμοποίηση τμήματος του “πακέτου Γιούνκερ” για υποστηρικτικές κοινωνικές δράσεις και τους ανέργους, μέχρι το δανεισμό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας. «Έχουν κυκλοφορήσει στοιχεία κάπως πρόωρα … η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καλύψει αυτό το κενό. Έπρεπε εγκαίρως να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για να μην έρθουμε στο σημείο που δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση στη χώρα».

«Το πρώτο που τίθεται είναι το ερώτημα: “Και άλλος δανεισμός;” Δεν είναι έτσι … ο δανεισμός που έχουμε κάνει ως τώρα είναι για να αποπληρώνουμε υποχρεώσεις … την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, τις υποχρεώσεις για ομόλογα και δάνεια που έχουν πάρει άλλοι», διευκρίνισε η ίδια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για δανεισμό «για συγκεκριμένη δράση … τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας και την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να δημιουργήσει αυτές τις θέσεις. Να τα ξεχωρίσουμε τα πράγματα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μία τράπεζα που θα μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το δανεισμό, αλλά όχι η μόνη, καθώς υπάρχει σειρά εναλλακτικών που εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που έχει κυκλοφορήσει αυτό το “3 δισ. ευρώ” και από πού θα τα δανειστούμε, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει διερεύνηση αυτή τη στιγμή … ας συγκρατηθούμε λιγάκι», ξεκαθάρισε.

Δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους

«Τα χρήματα αυτά σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στην υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να κάνουν προσλήψεις. Ένα μεγάλο ποσό θα πάει σε υποστήριξη των 55.000 νέων 22-29 ετών που έχουν τελειώσει τα πανεπιστήμιά μας, για να αποφύγουμε το braindrain … να υποστηρίξουμε το μισθολογικό κόστος για να βρουν μία θέση εργασίας, χωρίς να υπάρχει υποκατάσταση θέσεων», είπε η κ.Αντωνοπούλου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!