Ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων: Τι αλλάζει ο «Κλεισθένης 1» για τους εργαζόμενους

Την ένταξη και των εργαζόμενων στο πράσινο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων προβλέπει ο «Κλεισθένης 1». Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182, με το οποίο επανακαθορίζεται η «έννοια, (το) περιεχόμενο και (ο) τρόπος καθορισμού ανταποδοτικών τελών»: «Η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74) τροποποιείται ως εξής: «Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, των υπηρεσιών συντήρησης του πρασίνου, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε χρήση ή δέσμευση των πόρων που προέρχονται από την είσπραξη του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου για την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων δαπανών και υποχρεώσεων.  Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου υπολογίζεται επί της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων αυτής επί του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, ο οποίος ορίζεται, ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία παρέχει ακριβή, επίκαιρη και πλήρως στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση για τον καθορισμό των συντελεστών του τέλους στο προσήκον ύψος», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες εντάσσονταν μόνο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τον οδοφωτισμό, γεγονός που δημιούργησε πλείστα προβλήματα, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι προχωρούσαν στην παράταση των συμβάσεων «παρατασιούχων» των υπηρεσιών πρασίνου, πολλοί Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν τις πληρωμές τους.

Διαβάστε επίσης: 

«Κλεισθένης 1»: Αυτοί θα ελέγχουν τους ΟΤΑ -Εκτός οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Δημοτικά τέλη: Ποιες αλλαγές φέρνει ο «Κλεισθένης 1» (ν/σ)

«Κλεισθένης 1»: Τι αλλάζει για αντιδημάρχους – αντιπεριφερειάρχες

ΚΑΠ: Τα νέα κριτήρια κατανομής τους (λίστα)

Δήμοι, Περιφέρειες: Η διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος

Τι προβλέπει για το Οικονομικό Παρατηρητήριο ο «Κλεισθένης 1»

Κέντρα Αποτέφρωσης νεκρών: Όλα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης 1»

«Κλεισθένης 1»: Τι αλλάζει για αντιδημάρχους – αντιπεριφερειάρχες

Δήμοι όπως ΔΕΗ: Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής, διανομής & πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας

Έρχονται δημοτικά & περιφερειακά δημοψηφίσματα -Ποια θέματα εξαιρούνται (διαδικασία)

Δημοτικοί & Περιφερειακοί Διαμεσολαβητές: Πώς επιλέγονται & ποια τα καθήκοντά τους

Ιθαγένεια-Πολιτογράφηση: Στο ΥΠΕΣ οι οργανικές μονάδες των Αποκεντρωμένων

«Κλεισθένης 1»: Κατηγοριοποίηση δήμων -Έξι βασικές κατηγορίες

«Κλεισθένης 1»: Με 60 άρθρα θεσμοθέτηση απλής αναλογικής, παράτασης & τετραετούς θητείας

Ο «Κλεισθένης 1» αλλάζει τα ονόματα δύο δήμων (ν/σ)

Προς ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Κεντρική Διοίκηση, Αποκεντρωμένες και ΟΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΝΤΑΞΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!