Ανοιχτοί οι ΧΥΤΑ μετά τη συμφωνία εργαζομένων-υπουργείου

Με την απόσυρση του (επίμαχου) τμήματος της τροπολογίας που αφορά τη δυνατότητα των δήμων να αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων και τη δέσμευση των εργαζομένων ότι έως το τέλος Ιανουαρίου 2009 θα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, δόθηκε τέλος στις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Πατροκλου Γεωργιάδη και των δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Για το θέμα υπήρχε ανοικτή επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον αρμόδιο υφυπουργό Θανάση Νάκο.

Έτσι, οι ΧΥΤΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν θα κλείσουν σήμερα το βράδυ όπως είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι, ενώ για τους δήμους που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας παραμένει το σχετικό τμήμα της τροπολογίας που προβλέπει άρση καταλογισμών, προκειμένου έχουν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν τα κονδύλια χωρίς να επικρέμαται ο πέλεκυς του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται, κυρίως, για μικρούς δήμους οι οποίοι κατά την ΚΕδΚΕ που είχε ζητήσει και τη σχετική τροπολογία είναι γύρω στους 600, κατά το υπουργείο 209 και κατά την ΠΟΕ- ΟΤΑ 5 με 6.

                 ΥΠΕΣ: Αναδιατυπώνουμε την τροπολογία

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών στην οποία αφού υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έχει οικοδομήσε με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ ειλικρινή και αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, στη βάση της ικανοποίησης σχεδόν όλων των χρόνιων αιτημάτων τους – με προεξάρχον την επέκταση και σε αυτή την κατηγορία προσωπικού του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων – αλλά και της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, προστίθεται ότι:

«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προχωρούμε στην αναδιατύπωση της τροπολογίας με γενικό αριθμό 393 και ειδικό αριθμό 38/27.11.2008 του Υπουργείου Εσωτερικών κατά το μέρος που αφορά τη δυνατότητα άσκησης της αρμοδιότητας καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων και της αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων, μέχρι την 31.12.2009, με απόφαση του δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου και κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις, σε εκείνους τους ΟΤΑ όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή το υφιστάμενο προσωπικό, σε περίπτωση ύπαρξής της, είναι ανεπαρκές. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν αποτελεί πλέον μέρος της ως άνω τροπολογίας. Όμως, ως το τέλος του Ιανουαρίου 2009, η ΚΕδΚΕ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οριστική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση. 

                                διάθεση για λύση

Όπως είχε γράψει η ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR πριν τη συνάντηση και οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθιμένες να βρουν λύση στο πρόβλημα που με την οποία δίνεται η δυνατότητα, να ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων των δήμων, σε ιδιώτες και δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι 31.12.2009. Οι εργαζόμενοι μιλούν για αιφνιδιασμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια μερικής ή συνολικής ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής απορριμμάτων των δήμων, ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών αντιτείνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με 209, κυρίως, μικρότερους δήμους που δεν έχουν προσωπικό και έχουν προχωρήσει σε σχετικές συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τις δαπάνες που έχουν προκύψει: «Εμείς αυτό το πρόβλημα επιχειρήσαμε να λύσουμε με την τροπολογία», ανέφεραν στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος ήταν η νομοθετική ρύθμιση. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτοί στην αλλαγή της διατύπωσης της τροπολογίας προκειμένου αφενός να λυθεί το πρόβλημα των συγκεκριμένων δήμων και αφετέρου να καθησυχάσουν τους φόβους των εργαζομένων ότι πολλοί δήμοι είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και να μην ανανεώσουν της θητεία των συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα.

Μπαλασόπουλος στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR: Απαιτείται μόνο άρση καταλογισμών

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου στην ΑΥΤΟδΙΟΙΚΗΣΗ GR, «το μόνο που χρειάζεται να προβλέπει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι η άρση των καταλογισμών για τους συγκεκριμένους δήμους που έχουν συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείας και η επιστροφή της αρμοδιότητας σε αυτούς» Να σημειωθεί ο με δηλώσεις του ο κ. Μπαλασόπουλος έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Ομοσπονδία πρόκειται να κλείσει τους ΧΥΤΑ από σήμερα το βράδυ, προειδοποιώντας ότι «στην περίπτωση, που δεν αποσυρθεί η τροπολογία η ΠΟΕ – ΟΤΑ θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας». Την προαναγγελία αυτή επικύρωσε σε έκτακτη έκτακτα συνεδρίασή της σήμερα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

            ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αιφνιδιασμός παρά τις διαβεβαιώσεις

Παράλληλα, σε προχθεσινή της ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η τροπολογία κατατέθηκε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει την Ομοσπονδία «ότι δεν επρόκειτο να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και ενώ υπήρχε σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της Κ.Ε.δ.Κ.Ε. και της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για να βρεθεί λύση, με την οποία θα αίρονταν μεν οι καταλογισμοί για δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα μικρών δήμων που δεν έχουν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες, χωρίς να θίγεται ο δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας αυτών των υπηρεσιών». Προσθέτει δε ότι «προετοιμάζονται να στήσουν τη μεγάλη ‘μπίζνα’ με το μεγάλο κεφάλαιο γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων», και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία.

                           Τι προέβλεπε η τροπολογία

Να σημειωθεί με τη συγκεκριμένη τροπολογία η αποκομιδή των απορριμμάτων μπορεί να ανατεθεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή και σε δημοτικές επιχειρήσεις μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και διαγωνισμό έως και τις 31 δεκεμβρίου του 2009. Ως προϋπόθεση τίθεται να μην υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στο δήμο, ή το υφιστάμενο προσωπικό να είναι ανεπαρκές. Παράλληλα, με στόχο να παρακαμφθεί σχετική νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρούνται νόμιμες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!