ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-κλιμάκωσης-αφή-162968
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.06.2015 | 15:52

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αφήνουν οι φαρμακοποιοί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων άφησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος τονίζοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ».

Σε συνέντευξη του ΠΦΣ ο κ. Λουράντος παραδέχτηκε ότι η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ προβλέπεται να απελευθερωθει από 1/1/2016, ανεξάρτητα από το χώρο διανομής τους,γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες.

Είπε ότι όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τα αποτελέσματά διεθνώς είναι αρνητικά και επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους».

Ο κ. Λουράντος ανέφερε,επίσης,ότι «το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμοτητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία καταρριπτεται γιατί με 10.800 φαρμακεία έχουμε το πυκνόμετρο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά».

Υποστήριξε ότι την απελευθέρωση των συγκεκριμενων φαρμάκων επιδιώκει η φαρμακοβιομηχανία και ανέφερε ότι ο τζίρος αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λουραντος με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα σχολίασε δηλώσεις για «επιστροφή του στη ΝΔ» με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος προκειμένου,όπως είπε,να τους ενημερωσει, για τα ΜΥΣΥΦΑ.

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν απέναντι στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει ότι είμαι ανεξάρτητος, πάνω από κόμματα και υποστηρίζω μόνο τον κλάδο μου, μπορεί όμως να καταλάβει».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τα ΜΥΣΥΦΑ, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν προγραμματισει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον υπουργό.

Διεμήνυσε δε ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και αφορούν συμπτώματα που αναγνωριζονται εύκολα από τους πολίτες (κρυολόγημα, διάρροια, βήχας, δερμικα προβλήματα( κ. α. ), δεν αποζημιωνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν παρενέργειες, ενώ η τιμή τους χονδρική και λιανική είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.