Ανοίγει ο «δρόμος» των υποχρεωτικών μετατάξεων από δήμους σε δημόσιους φορείς

Υποχρεωτικές μετατάξεις από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους δήμους ή φορείς του Δημοσίου οι οποίοι παρουσιάζουν ελλείψεις και βρίσκονται στον ίδιο νομό προβλέπει τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Δήμοι με πλεονάζον προσωπικό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δήμου με πλεονάζον προσωπικό είναι αυτό του Δήμου Ρόδου, το οποίο άλλωστε έχει αναφέρει και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Έπειτα από τις συνενώσεις ο ίδιος ο δήµαρχος έχει αναφέρει πως διαθέτει περίπου 500 υπαλλήλους που πλεονάζουν και οι οποίοι θα µπορούσαν να διατεθούν στο νοσοκοµείο ή στο ΙΚΑ του νησιού, τα οποία είναι υποστελεχωµένα.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε όλη την επικράτεια, με χαρακτηριστικότερο αυτό του «καλλικράτειου» Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, που εξαιτίας του πλεονάζοντος προσωπικού είναι χρεοκοπημένος, όπως σχολιάζουν κύκλοι από το ΥΠΕΣ.

Κατάργηση οργανικών θέσεων

Πέραν αυτού, η τροπολογία θα επιτρέπει στους υπερχρεωμένους δήμους να προχωρούν στην κατάργηση οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει βάσει Συντάγματος και άμεση απόλυση από τη στιγμή που δε θα υπάρχει η θέση, αν και -όπως διευκρινίζουν από το ΥΠΕΣ- η πολιτική ηγεσία δε θέλει να απολύσει κανέναν, απλώς με τη διαδικασία αυτή θα μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των μετατάξεων θα συνδέεται και µε την υπαγωγή των χρεωµένων δήµων στο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα ξεκινήσει το επόµενο διάστηµα το υπουργείο και στο οποίο θα προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι ώστε να γίνουν ευνοϊκές ρυθµίσεις αποπληρωµής των χρεών.

Εσωτερικές μετακινήσεις

Εκτιμάται, δε, πως οι υποχρεωτικές µετατάξεις από τους δήµους θα αποτελέσουν πιλότο και για αντίστοιχη διαδικασία που θα εφαρµοστεί µελλοντικά σε όλο τον δηµόσιο τοµέα, κάτι που έμμεσα έχει εξαγγείλει και ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης με την εφαρμογή αντίστοιχου «Καλλικράτη» στη Δημόσια Διοίκηση (συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων και υπηρεσιών στο Δημόσιο κτλ.).

Στο πλαίσιο αυτό θα προβλεφθεί και ευρύτερη ανακατανοµή του υπηρετούντος προσωπικού τόσο από τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν όσο και από άλλες οι οποίες βάσει της καταγραφής που γίνεται θα εµφανίσουν υπερπληθώρα υπαλλήλων προς άλλους φορείς που παρουσιάζουν σηµαντικές ελλείψεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα περιοριστούν σηµαντικά και οι νέες προσλήψεις, καθώς τα κενά θα καλυφθούν σε µεγάλο βαθµό µε εσωτερικές µετακινήσεις.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!