Αναθεώρηση του Ρυθμιστικού για την Αττική, ζητά το ΠΑΣΟΚ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
20
Ιανουάριος
Back

Αναθεώρηση του Ρυθμιστικού για την Αττική, ζητά το ΠΑΣΟΚ

Να δεσμευθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩδΕ για την άμεση αναθεώρηση του προτεινόμενου νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική, υπό το φως των εξαιρετικά σημαντικών αλλαγών που προκάλεσε στο περιβάλλον η πυρκαγιά, ζητούν με κοινή τους δήλωση με αφορμή και τη σημερινή δημοσιοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και για θέματα δημοσίων Έργων, Σπύρος Κουβέλης και Γιάννης Μαγκριώτης αντιστοίχως, καθώς και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩδΕ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.

«Με δεδομένο μάλιστα ότι πολύ σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της Αττικής, τα πληθυσμιακά μεγέθη, τις παραγωγικές δραστηριότητες, τους οδικούς άξονες, τις υποδομές και τα δίκτυα, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία του ιδιαίτερα εύθραυστου πλέον περιβάλλοντος της Αττικής, θα ληφθούν με βάση το Ρυθμιστικό, καλούμε τον υπουργό ΠΕΧΩδΕ να δεσμευθεί άμεσα και να ανακοινώσει την παράταση της διαβούλευσης πέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς και για τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας της Βουλής, και όχι σε Θερινό Τμήμα», αναφέρουν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν:

«Οποιαδήποτε άλλη διαχείριση του θέματος θα είναι ανεύθυνη, ευκαιριακή και επιβλαβής, και θα κληροδοτήσει στην Αττική τεράστια προβλήματα για τα επόμενα χρόνια, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης». 

                                Κόντρα για το νέο Χωροταξικό για τα νησιά

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩδΕ για τη δημοσιοποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, οι τρεις τονίζουν ότι «είναι απορίας άξιο πως, σε μια στιγμή που υποτίθεται πως η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην επούλωση των πληγών της Αττικής μετά τις πυρκαγιές , και ιδιαιτέρα του υπουργού ΠΕΧΩδΕ που είναι επιφορτισμένος με αυτό το έργο, αντί να ασχοληθεί με την Αττική, ανακοινώνει το χωροταξικό για την παράκτια ζώνη και τα νησιά». Προσθέτουν δε ότι «αν υπήρχε καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες ότι οι διακηρύξεις μετά τις φωτιές αποτελούν κενό επικοινωνιακό γράμμα της κυβέρνησης, η απόδειξη ήρθε αμέσως από την ίδια, που έσπευσε να θυμίσει ότι δεν παρεκκλίνει από τους στόχους της».

Όσον αφορά το ίδιο το σχέδιο θεωρούν ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το εθνικό χωροταξικό και το χωροταξικό του τουρισμού, συμπληρώνοντας το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩδΕ Γιώργος Σουφλιάς, δίνοντας το μεσημέρι στη δημοσιότητα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, δήλωσε ότι πρόκειται γι’ άλλη μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού. Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και τον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος του Ειδικού Χωροταξικού είναι

* Να προστατευτούν και να αναδειθτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

* Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

* Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά.

* Να συμβάλει η πολιτεία και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!