Ανασφάλιστοι και άποροι θα καλύπτονται από ιδιωτικά φαρμακεία

Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα θέτουν οι φαρμακοποιοί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την χθεσινή παρουσίαση του πολυαναμενόμενου προγράμματος για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους ανασφάλιστους προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι ανασφάλιστοι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 170.000 οικογένειες, και οι άποροι, θα καλύπτονται και από ιδιωτικά φαρμακεία.

«Ενημερωθήκαμε λοιπόν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι θα καλύπτονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με νόημα για τις…μυστικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις στην Αριστοτέλους που παρότι αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα συνέβαλλαν και οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν.

«Για μια ακόμη φορά η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς», παρατηρεί ο ΠΦΣ, υπενθυμίζοντας ότι στην κρίσιμη περίοδο των capital controls τα φαρμακεία της γειτονιάς απέδειξαν ότι η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Διαπιστώνει ο ΠΦΣ ότι «ο Φαρμακοποιός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ασαφείς και βεβιασμένες αποφάσεις , του πολιτικού συστήματος» και ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα από το υπουργείο Υγείας.

• Ποια είναι, συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ανασφάλιστου ή απόρου;

• Ποιος, μέσα από τις δομές των νοσοκομείων θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης; Δηλαδή ο συνταγογράφος γιατρός θα έχει online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών;

• Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν όλοι οι γιατροί ή αναλόγως με την πάθηση, θα πρέπει να συνταγογραφεί ο ειδικός γιατρός;

• Στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;

«Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο κέντρο την μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα. Εύλογα λοιπόν κάποιος θα σκεφθεί ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων θα έχει την ίδια τύχη με την- δίχως τέλος-διαπραγμάτευση της αξιολόγησης με την τρόικα», καταλήγει η ανακοίνωση των φαρμακοποιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΑΠΟΡΟΙ, ΠΦΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!