ανανεώσιμες-πηγές-ενέργειας-στην-καρ-313579
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 30.11.2009 | 11:47

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Καρδίτσα

Πράσινη… Καρδίτσα που θα πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπόσχεται Κοινοτικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη δικτύου τηλεθέρμανσης, βασισμένου στη βιομάζα, η χρήση λεβήτων βιομάζας στις οικίες και η ανάπτυξη ενός Ενεργειακού Πάρκου είναι μερικές μόνο από τις τεχνολογικές προτάσεις του ευρωπαϊκού έργου “Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) σε ορεινές – αγροτικές περιοχές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη – Mountain RES/RUE“, για το νομό Καρδίτσας.

Το κοινοτικό αυτό πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος Intelligent Energy for Europe, με συντονιστή του έργου τον καθηγητή Ιωάννη Ψαρρά, διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ-ΕΜΠ), της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Στην κοινοπραξία συμμετείχαν εταίροι από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως η Αυστρία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Κροατία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία.

Στόχος του έργου είναι προώθηση των τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕΝ στις κοινότητες που συμμετέχουν στο έργο, όπως η Καρδίτσα, τα όρη των Αρδεννών (Γαλλία), το Μιράου (Αυστρία), ο δήμος του Ρούγκε (Εσθονία), καθώς και κοινότητες από τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Οι τεχνολογικές προτάσεις του έργου για την Καρδίτσα, σύμφωνα με την αποκομισθείσα ευρωπαϊκή εμπειρία, πέρα των προσπαθειών που ήδη προάγονται για υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά, εντοπίζονται- μεταξύ άλλων- στην ανάπτυξη ενός δικτύου τηλεθέρμανσης βασισμένο στη βιομάζα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση λεβήτων βιομάζας στις οικίες, με χρήση πελλετών βιομάζας ή ρινισμάτων ξυλείας. Αναγκαία κρίνεται, επίσης, η ανάπτυξη ενός Ενεργειακού Πάρκου, ενώ η ενημέρωση και η διαρκής εκπαίδευση των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων παραγόντων στην Καρδίτσα αποτελεί υψηλής προτεραιότητας ζήτημα.

Τεχνολογικές προτάσεις του έργου για την Καρδίτσα:

– ανάπτυξη ενός ενημερωτικού ενεργειακού πάρκου, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τεχνολογίες ΑΠΕ και ΕΞΕΝ, 
 – διοργάνωση τακτικών ημερίδων και επισκέψεων από τα σχολεία, 
–  ανάπτυξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
– επιστροφή στις παραδοσιακές αρχές δόμησης, με αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, όπως πρεσβεύει η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, 

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση δράσεων ΣΗΘ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας) σε βιοτεχνίες επεξεργασίας γεωργικών / κτηνοτροφικών προϊόντων και θερμοκήπια, προτείνεται:

– Οι βιοτεχνίες επεξεργασίας γεωργικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων διαθέτουν υψηλό δυναμικό αξιοποίησης των υπολειμμάτων ως πρώτη ύλη σε εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, για την εν μέρει κάλυψη των αναγκών των εγκαταστάσεων, εξασφαλίζοντας οικονομία και ανεξαρτησία από συμβατικά καύσιμα. 
–  ενεργειακές καλλιέργειες που βασίζονται στην αγρια αγκινάρα φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια βιώσιμη επιλογή για τον αγροτικό πληθυσμό του νομού.

Στις προτάσεις έργου “Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕΝ) σε ορεινές – αγροτικές περιοχές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη – Mountain RES/RUE“, για το νομό Καρδίτσας, συγκαταλέγεται και  η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η μείωση ρύπων και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η δημιουργία νέων υποδομών και η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων, η δημιουργία ενός περιβαλλοντικά φιλικού προφίλ για την περιοχή, στοχεύοντας στον οικολογικό τουρισμό και δραστηριοποιώντας την τοπική οικονομία, όπως και η διασφάλιση θέσεων εργασίας, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων και εξασφάλισης των ήδη υπαρχόντων.

Πηγή: ΑΠΕ