Αλλαγή πλεύσης Σκουρλέτη: Καταθέτει ρύθμιση για παραμονή συμβασιούχων

Σε αλλαγή πλεύσης, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, (όπως επιβεβαιώσε και ο ίδιος με δήλωσή του λίγες ώρες αργότερα) κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του, με το Διοικητικό Συμβούλιο, της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr.

Ειδικότερα, μετά τις εξαγγελίες του, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, για απόλυση των παρατασιούχων και αντικατάστασή τους από νέους συμβασιούχους διμηνίτες και οκταμηνίτες και 2.500 μόνιμους, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, σήμερα στην σύσκεψη με τους δημάρχους, κατέθεσε νέα πρόταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμάσει ήδη νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας από τους 6.183 συμβασιούχους, που σύμφωνα με το ΥΠΕΣ αφορά η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη ρύθμιση θα προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι την πρόσληψη μόνιμων μέσω ΑΣΕΠ και το αργότερο έως 31/12/2017, οπότε και λήγει η παράταση των συμβάσεών τους.

Συμφωνεί η ΚΕΔΕ αλλά…

Ο κ. Σκουρλέτης, με τη νέα προτάση του, εξασφάλισε και την συγκατέθεση των δημάρχων, οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν την παραμονή των συμβασιούχων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραμονή των συμβασιούχων θα γίνεται μετά από απόφαση του δήμου ή του δημοτικού συμβουλίου.

Στη βάση αυτή, στη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε, να υπάρχει επικοινωνία των νομικών συμβούλων του υπουργείου με το νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ και τη συμμετοχή και του Β’ αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Λαγκαδά Γ. Καραγιάννη που είναι νομικός, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική διατύπωση της ρύθμισης. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, διατυπώθηκαν δεύτερες σκέψεις από δημάρχους για την συνδιαμόρφωση της πρότασης και, τελικώς, αποφασίσθηκε ότι η ΚΕΔΕ θα αναμένει απο το ΥΠΕΣ τη σχετική ρύθμιση την οποία και θα εξετάσει σε εκτακτη διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ την ερχόμενη Τετάρτη.

Επικληση έκτακτης κατάστασης και θεμάτων δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινήση αυτή από το ΥΠΕΣ, γίνεται προκειμένου να υπερβεί το υπουργείο την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα στηρίζεται στο σκεπτικό της μειοψηφίας του Ε.Σ στο οποίο ξεκαθαρίζεται ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι καλύπτουν «έκτακτες ανάγκες» και η τυχόν απόλυση τους, θα δημιουργήσει τόσο κοινωνικό πρόβλημα όσο και θέμα λειτουργίας των δήμων. Παράλληλα, είναι πιθανόν να γίνεται επίκληση θεμάτων δημόσιας υγείας, λόγω της συσσωρευσης των απορριμμάτων στους δρόμους των πόλεων, λόγω των κινητοποίησεων των εργαζομένων.

Παράλληλα στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σκουρλέτης, κάλεσε του δημάρχους να προχωρήσουν μέσω των οργανογραμμάτων που καλούνται να συμπληρώσουν στην αύξηση των αιτημάτων τους για την κάλυψη των οργανικών θέσεων των δήμων στον τομέα της καθαριότητας, ώστε να ξεπεράσουν κατά πολύ τα αιτήματα για 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκουρλέτης, δεν ανέφερε καθόλου ως εναλλακτική λύση, την πρόσληψη εργαζομένων με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις και επέμεινε ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν εντάσσονται στον μνημονιακό κανόνα του ένα προς τέσσερα.

Πάντως το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, έχει, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, εντελώς διαφορετική άποψη, για το συγκεκριμένο θέμα,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΚΕΔΕ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!