αλλαγές-στο-ν-σ-για-τις-κυριακές-προωθε-251884
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 22.07.2013 | 18:40

Αλλαγές στο ν/σ για τις Κυριακές προωθεί το ΥΠΑΝ

Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις Κυριακές αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης μετά και τις ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που ζητά να υπάρξει πληρέστερη και επαρκέστερη αιτιολόγησης του τρόπου κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας της Κυριακές.

Συγκεκριμένα, Στις παρατηρήσεις αναφέρεται πως σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρα 4 και 5 που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες) «συνάγεται ότι διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος». Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα που εμπορεύονται περισσότερα της μίας κατηγορίας αγαθών, αλλά διατηρούν συγκροτημένα τμήματα ως προς τα όμοια ή παρεμφερή αγαθά που πωλούν.

Επιπλέον, τονίζεται ότι «δεν φαίνεται κατανοητό» το σχήμα ότι μέσα σε 3 μήνες θα πρέπει οι αντιπεριφερειάρχες ή οι δήμαρχοι να καθορίσουν τις Κυριακές που θα είναι ανοικτά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., αλλιώς θα λειτουργούν όλα τα καταστήματα τις Κυριακές που θα επιλέγουν οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής υποστηρίζει επίσης ότι δημιουργείται «άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων» επειδή θα ποικίλει από περιφέρεια σε περιφέρεια ο αριθμός των Κυριακών που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα.

Διευκρινίσεις από το ΥΠΑΝ

Σε διευκρινίσεις του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι:

1. Σε περίπτωση που ο Αντιπεριφερειάρχης ή ο Δήμαρχος στην περίπτωση των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, δεν αποφασίσουν εντός του τριμήνου που τίθεται από το νόμο, δεν θα δύνανται να λειτουργούν άπαντα τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά μόνο όσα είναι μικρότερα των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα κλπ.

2. Η επιλογή να μπορούν να ανοίγουν μέχρι και 45 Κυριακές το χρόνο μόνο τα μικρά καταστήματα, δηλαδή όσα δεν υπερβαίνουν το συνολικό εμβαδό των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά, shops-in-a-shop, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν και οι Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των ΜΜΕ, οι οποίες μαστίζονται στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Είναι σαφές ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά σκοπό δημοσίου συμφέροντος, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της οικονομίας.

3.Τέλος, η δυνατότητα του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου να αποφασίσει για τις Κυριακές που θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα στο χώρο ευθύνης του υλοποιεί την επιλογή της Κυβέρνησης να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ανάγκες, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ανόμοιες, πχ αλλού ανθεί ο χειμερινός και αλλού ο θερινός τουρισμός, υπάρχουν τοπικά πανηγύρια κλπ, επομένως δε μπορεί να γίνει λόγος για ανόμοια μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων.

Η απόφαση στον αντιπεριφερειάρχη;

Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές που συζητήθηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.

Είναι, δε, πιθανόν να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στον αντιπερειφερειάρχη και όχι στο δήμαρχο, όπως αρχικά προβλεπόταν, ακόμη και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά με την προσθήκη ότι θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει το ΥΠΑΝ για το τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες θα έχουν δυνατότητα λειτουργίας τα καταστήματα.

Παράλληλα οι τροποποιήσεις προβλέπουν τη μόνιμη απελευθέρωση του ωραρίου και μετά τις 21:00 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές που θα υποδεικνύονται από τον εκάστοτε περιφερειάρχη.