Αλέξης (ΕΣΠΑ) Χαρίτσης: Ποιος είναι ο νέος υΠΕΣ-Το παρασκήνιο της επιλογής του

Ένα πρόσωπο στο οποίο είχε αναφερθεί η aftodioikisi.gr, επελέγη από τον Αλέξη Τσίπρα στη νέα κυβέρνηση, για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών (σ.σ. χωρίς ωστόσο το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη) στη θέση του Πάνου Σκουρλέτη.

Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση (ή Αλέξη-ΕΣΠΑ-Χαρίτση, όπως τον αποκαλούν πολλοί αυτοδιοικητικοί), ο οποίος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατέλαβε την θέση αυτή για την όποια «έπαιξαν» τα ονόματα του Νίκου Παππά (σ.σ. προτίμησε να μείνει στο Ψηφιακής Πολιτικής) και της Όλγας Γεροβασίλη (σ.σ. προτιμήθηκε να είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη) λόγω, κυρίως, της καλής σχέσης που είχε αναπτύξει με αυτοδιοικητικούς από τις προηγούμενες θέσεις του και της ανάγκης του ΣΥΡΙΖΑ για ανοίγματα σε δημάρχους και περιφερειάρχες ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης διατηρεί σχέσεις και με το νέο γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη τον οποίο θα αντικαταστήσει, καθώς θα χρειαστεί να συνεργαστούν από τις νέες τους θέσεις ενόψει των αυτοδιοικητικών και εθνικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και νέο στην ηλικία (σ.σ. έχει γεννηθεί στις 10 Αυγούστου 1977, δηλαδή, είναι 41 ετών) που θεωρείται επιτυχημένος στις προηγούμενες θέσεις του και είχε μεγάλη ανέλιξη στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα.

Συγκεκριμένα διατέλεσε:

-Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κατά την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2015.

-Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για θέματα ΕΣΠΑ από τον Σεπτέμβριο 2016 μέχρι και τον Νοέμβριο 2016.

-Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ελλάδας την περίοδο

5 Νοεμβρίου 2016 έως σήμερα.

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πολιτική σταδιοδρομία

Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αριστερά και στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Είναι ένας εκ των συμμετεχόντων στην Κίνηση των 53. Επίσης, έχει διατελέσει συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΣΠΑ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!