αλ-χαρίτσης-στο-τελευταίο-στάδιο-η-πρ-322945
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.11.2018 | 17:05

Αλ. Χαρίτσης: «Στο τελευταίο στάδιο η προκήρυξη 3K»

«Tην μεγαλύτερη προκήρυξη που έχει βγει ποτέ για την αυτοδιοίκηση για τις υπηρεσίες καθαρισμού, 8.500 προσλήψεις», η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για την έκδοση των οριστικών πινάκων και αποτελεί «μία πολύ μεγάλη ανάσα για την αυτοδιοίκηση», πρόταξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, σε συνέντευξη του, στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης». Υπενθυμίζεται ότι σε προ ημερών ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Χαρίτσης είχε προαναγγείλει ότι οι επιτυχόντες της προκήρυξης 3κ/2018 θα είναι στις θέσεις τους εντός Δεκεμβρίου.   

Ο ίδιος δεν προανήγγειλε μόνο την ολοκλήρωση άμεσα της 3Κ/2018 αλλά πρόσθεσε: «Δεν μένουμε μόνο σε αυτό, προχωράμε και σε συνεργασία και με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε μία σειρά νέων προκηρύξεων για θέσεις που οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς θέτουν ως προτεραιότητα. Άρα λοιπόν στοχευμένες προκηρύξεις για πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού για να καλυφθούν αυτές οι πολύ μεγάλες ανάγκες».

«Εμείς είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ανάγκες των δήμων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Η πολιτική βούληση από τη μεριά μας είναι σαφής και εκδηλωμένη με όλους τους δυνατούς τρόπους, σε αντίθεση με αυτό το οποίο προσδοκούν αλλά και σχεδιάζουν για την αυτοδιοίκηση άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μιλάνε για περεταίρω συρρίκνωση, για απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, «εδώ είμαστε να συζητήσουμε και στοχευμένα να καλύψουμε τις ανάγκες στο βαθμό του εφικτού βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα αλλά και των δυνατοτήτων σε πρόσληψη προσωπικού», υπενθυμίζοντας πως «ήταν μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι καταφέραμε να επιστρέψουμε επιτέλους μετά από όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στον κανόνα 1 προς 1 –προσλήψεις/αποχωρήσεις-, έτσι έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ο κ. Χαρίτσης στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στη σειρά ημερίδων που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ξεκινώντας την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου όπως ανέφερε «να συζητήσουμε με τους αιρετούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και από τα υπηρεσιακά στελέχη των ΟΤΑ τις προβλέψεις, το νέο σύστημα που καθιερώνει η μεγάλη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη». Αναφερόμενος στον Κλεισθένη, τόνισε πως «για μας αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αποτελούσε πάγιο αίτημα των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς εδώ και πάρα χρόνια η καθιέρωση της απλής αναλογικής και νομίζω ότι αγκαλιάζεται ως μεταρρύθμιση και από την μεγάλη πλειονότητα των αυτοδιοικητικών παραγόντων».

«Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι έχουν κατατεθεί και ενστάσεις, υπάρχουν αντιρρήσεις, νομίζω όμως ότι αυτή η συζήτηση έχει ήδη ολοκληρωθεί σε σχέση με τον Κλεισθένη ως νομοσχέδιο», συνέχισε, προσθέτοντας πως «αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να δούμε, να συζητήσουμε, να παρουσιάσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και τους ανθρώπους των ΟΤΑ οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη μάχη στους δήμους και τις περιφέρειες είναι η καλύτερη δυνατή εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης η οποία πλέον αποτελεί νόμο του κράτους». Τόνισε δε πως «τέτοιου τύπου κορώνες» όπως οι αναφορές περί ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής, «δεν νομίζω ότι προσφέρουν κι πολλά σε αυτήν την πολύ σημαντική και ουσιαστική δημόσια συζήτηση».

Σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το αφήγημά της, καθώς όπως υπογράμμισε «αποτυπώνει με πολύ διαυγή τρόπο τα δύο διαμετρικά αντίθετα σχέδια τα οποία και στην αυτοδιοίκηση έχουμε μπροστά μας να ακολουθήσουμε». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από την μία έχουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ η οποία όπως υπενθύμισε πρωτοδιατυπώθηκε στη ΔΕΘ και «μιλάει για το πέρασμα νέων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ και κυρίως στους δήμους και ταυτόχρονα την απόσυρση του κράτους ουσιαστικά από τη χρηματοδότηση των δήμων και οι δήμοι να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ». Αυτή, όπως σχολίασε «είναι μία πρόταση η οποία κατά τη γνώμη μας στον πυρήνα της έχει ακριβώς την ευρύτερη νεοφιλελεύθερη λογική της μείωσης των δημοσίων δαπανών άρα και της απουσίας της συνταγματικής -σήμερα τουλάχιστον- υποχρέωσης  του κράτους να χρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση». «Είναι μία νεοφιλελεύθερη πρόταση η οποία βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το σύνολο των προτάσεων της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη συνολικά για τα δημόσια πράγματα της χώρας», συνέχισε και σχολίασε πως σε αυτό το σχέδιο «έχουμε απαντήσει επαρκώς γιατί θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αυτοδιοίκηση» και επισήμανε πως και οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί, ακόμη και αυτοί που ανήκουν στον χώρο της ΝΔ «συζητούν για το κατά πόσο ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και τους κινδύνους που εμπεριέχει για το μέλλον της αυτοδιοίκησης».

Αναφερόμενος από την άλλη πλευρά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «εμείς λέμε ότι η αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης των τελευταίων 8 χρόνων. Πράγματι πέρασαν πολλές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση χωρίς όμως αυτές οι αρμοδιότητες να συνοδευτούν με την επίλυση των βασικών ζητημάτων που είναι τα ζητήματα της χρηματοδότησης και τα ζητήματα της υποστελέχωσης». «Εμείς έχουμε ξεκινήσει μία πολύ συστηματική προσπάθεια ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», τόνισε και υπενθύμισε ότι το 2018 είναι «η πρώτη χρονιά μέσα στην 8ετή αυτή περίοδο που οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι για τους ΟΤΑ αυξάνονται κατά 5% και ήδη η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί και στον προϋπολογισμό του 2019 μιλάει για μία νέα αύξηση του ίδιου περίπου ύψους». Επίσης, συνέχισε, «προχωρήσαμε στην δημιουργία νέων εργαλείων όπως τα προγράμματα «Φιλόδημος» ακριβώς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ανάγκη που έχουν οι δήμοι για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών», τα οποία όπως υπογράμμισε «δεν είχαν υλοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ακόμη και την λεγόμενη περίοδο πριν από την κρίση». Πρόκειται για προγράμματα που «φέρνουν νέους πόρους στην αυτοδιοίκηση, που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνησή μας τον τελευταίο ένα χρόνο και που έχουν αγκαλιαστεί με πάρα πολύ θετικό τρόπο από το σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης».

Τι είπε για προσλήψεις

Στο θέμα των προσλήψεων, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «δεν πηγαίνουμε να κάνουμε προσλήψεις με τον τρόπο που γινόταν στο παρελθόν, με διορισμούς που γίνονται στον αέρα και που δεν απαντούν σε πραγματικές ανάγκες. Εμείς ζητάμε από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, αυτό έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και τώρα, το κάναμε και σε πρόσφατη σύσκεψη και με την ΚΕΔΕ, να μας καταθέσουν οι ίδιοι οι δήμοι ποιες είναι οι ανάγκες τους. Προσπαθούμε με στοχευμένο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης την ώρα που άλλοι, όπως η ΝΔ, μιλούν για πλεονάζον προσωπικό στη δημόσια διοίκηση». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «ένα βασικό στοιχείο και αυτής της συμφωνίας που ανακοινώθηκε προχθές από τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο είναι ακριβώς ότι αποδεσμεύει 10.000 θέσεις στο δημόσιο καθώς πλέον οι κληρικοί δεν θα προσμετρώνται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ως δημόσιοι υπάλληλοι έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν προσλήψεις που τις έχουμε ανάγκη σε πολύ κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στην παιδεία, στην υγεία και η αυτοδιοίκηση είναι ένας από αυτούς τους τομείς που θα επωφεληθεί από αυτήν την κατά την γνώμη μου πολύ σημαντική, ιστορική συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές».