Αιχμηρή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ: Κόμματα, ΜΜΕ και μέρος των καλλιτεχνών δεν ήθελαν τον Γ. Φαμπρ

Την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ ανακοίνωσε και επισήμως το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για «συντονισμένες επιθέσεις από κόμματα, ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον αρμόδιο υπουργό, Αριστείδη Μπαλτά, ο Γιαν Φαμπρ δηλώνει ότι «δεν επιθυμώ να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Εύχομαι στους Έλληνες καλλιτέχνες καλή τύχη στη δουλειά τους και στο Φεστιβάλ τους».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «αποδέχτηκα την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας να προβώ σε καλλιτεχνικές επιλογές με πλήρη ελευθερία». «Αυτό δεν φαίνεται να είναι πλέον δυνατόν στην Ελλάδα» συμπληρώνει, με νόημα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι «η επιλογή της παραίτησης υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης επίθεσης που δέχθηκε ο Γιαν Φαμπρ από πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ και μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «οι βεβιασμένες αντιδράσεις των καλλιτεχνών, πριν καν ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μέσα μάλιστα από την παραπειστική επιχειρηματολογία περί αφελληνισμού του θεσμού, οδηγούν σε θλιβερούς συνειρμούς σε σχέση τόσο με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όσο και με την επιδιωκόμενη θέση της στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ενδιαφέρουσα αντιστροφή αυτού που κατά κανόνα συμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι πνευματικές δυνάμεις διεκδικούν την ελευθερία του λόγου και υπεραμύνονται αυτής έναντι της πολιτικής εξουσίας. Στη δική μας ιστορία φαίνεται δυστυχώς να συνέβη το αντίστροφο, καταλήγει το υπουργείο Πολιτισμού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ


Αφήστε μια απάντηση