αγώνας-δρόμου-για-να-πληρωθούν-μισθοί-166712
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 19.05.2015 | 08:43

Αγώνας δρόμου για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Αποσπασματικές λύσεις, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουνίου στους πλέον του 1 εκατομμυρίου συνταξιούχους του επικουρικού ταμείου των μισθωτών (ΕΤΕΑ) αναζητούν διοίκηση και ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την αποκάλυψη της πρότασης για ρευστοποίηση ομολόγων με απώλειες της τάξης του 25%, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ και την εσπευσμένη απόσυρσή της. Έπειτα από συνεχείς συσκέψεις το Σαββατοκύριακο και νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑ, χθες, αποφασίσθηκε η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του ελλείμματος από χρέη που έχουν δημιουργήσει άλλα Ταμεία προς το υπερ-επικουρικό, με στόχο να καλυφθούν περί τα 50-70 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, θα ζητηθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που προέρχεται από την ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, τα κεφάλαια του οποίου βέβαια, είναι ήδη τοποθετημένα σε κρατικά ρέπος.

Ο διοικητής του ΕΤΕΑ, πρώην συνδικαλιστής στην ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Καποτάς, επεσήμανε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., ότι με βάση τον νόμο 4325/2015 που ψηφίστηκε στις 11 Μαΐου, το επικουρικό των μισθωτών μπορεί να πάρει χρήματα από το μικρό ΑΚΑΓΕ, ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από Ταμεία που έχουν οφειλές προς το ΕΤΕΑ. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς μέρος του ευρύτερου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό Δημόσιο, αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά των Ταμείων. Ετσι, για παράδειγμα το ΙΚΑ με το πρόσφατο χρέος προς το ΕΤΕΑ να ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει σε διακανονισμό, αδυνατώντας να καλύψει μεγαλύτερο ποσό από τα περίπου 2 εκατ. ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν Ταμεία, βέβαια, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ή το ΤΑΠ-ΔΕΗ που οφείλουν στο ΕΤΕΑ σωρευτικά, άνω των 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα αναζητηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα. Οσο περισσότερα χρήματα βρεθούν από τα άλλα Ταμεία, τόσο λιγότερα θα ζητηθούν από το ΑΚΑΓΕ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας έχει διαβεβαιώσει τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη ότι η «τρύπα» θα καλυφθεί, χωρίς πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

Η εξέλιξη αυτή στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα το ελληνικό Δημόσιο. Προβλήματα που θα συνεχιστούν και τους υπόλοιπους μήνες, αφού βάσει των υπολογισμών, έως το τέλος του χρόνου, το ΕΤΕΑ θα χρειάζεται επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ανά δίμηνο, για να καλυφθεί έλλειμμα της τάξης των 326 εκατ. ευρώ. Το οποίο εάν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα καλυπτόταν από μειώσεις συντάξεων της τάξης του 15%. Αυτό το -15% πρέπει να καλύψει τώρα η κυβέρνηση, χωρίς δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης, καθώς το κράτος δεν συμμετέχει στην επικουρική ασφάλιση.

Μετέχει βέβαια στη χρηματοδότηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης και όπως κάθε μήνα, έτσι και τον Μάιο, απαιτούνται περίπου 820-850 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα θα μπορέσουν να καταβληθούν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις δεν είναι άλλες από το να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δήμοι στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαθέσιμα των παραπάνω φορέων υπολογίζονται σε περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Με το ποσό αυτό καλύπτεται πλήρως η ανάγκη για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων (για τη διάθεση των υπόλοιπων συντάξεων) από τις 24 Μαΐου και μετά, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα καταβληθεί η πρώτη δόση του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ μέσα στον μήνα υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις προς το Ταμείο 1,2 δισ. ευρώ.

etea-thumb-large

Πηγή: Καθημερινή