«Αγώνας δρόμου» για 20 βουλευτές σε 11 μέρες – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Το προφανές πολιτικό συμπέρασμα από τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή είναι ότι η πιθανότητα για εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ισχυροποιείται. Σύμφωνα με τον ελέυθερο Τύπο, υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι έγινε πλέον τόσο ορατός ο κίνδυνος να στηθούν κάλπες σε μια συγκυρία τόσο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων, να αφυπνίσει δηλαδή βουλευτές και πολιτικές δυνάμεις ώστε να αναζητηθεί στα σοβαρά τρόπος άρσης του αδιεξόδου σε σχέση με την προεδρική εκλογή.

Κατώτερο των προσδοκιών

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το αποτέλε-σμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών τους, σημειώ-νοντας ότι στη δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη Τρίτη ο αριθμός όσων θα υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα θα είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι ο Π. Μελάς ήδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση στην πορεία, το ίδιο έχει υπαινιχθεί ο Β. Οικονόμου, ενώ ανάλογη διάθεση έχουν, πιθανώς, οι τέσσερις από-ντες από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν εντατικές διεργασίες, καθώς πολλοί βουλευτές θα ξανασκεφτούν τη στάση τους καθώς πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το αν θα οδηγηθούμε ή όχι σε εκλογές. Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται ο ανεξάρτητος βουλευτής, επικεφαλής της κίνησης των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος υπερψήφισε χθες τον Στ. Δήμα και ο οποίος έχει προαναγγείλει συμμετοχή του στην προσπάθεια να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ανοιχτοί σε προτάσεις

Από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αφήνεται να εννοηθεί ούτε ότι μπορεί να αλλάξει ο υποψήφιος μέχρι την τρίτη ψηφοφορία ούτε ότι μπορεί να καθοριστεί από την κυβέρνηση ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015 προκειμένου να απελευθερωθούν βουλευτές (ανεξάρτητοι, των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ.) προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, αν μια τέτοια πρόταση κατατεθεί με πρωτοβουλία βουλευτών δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή, εφόσον εκτιμηθεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η επίσημη θέση όπως έχει διατυπωθεί από τον πρω-θυπουργό είναι ότι εκλογές θα γίνουν το 2016, εφόσον εκλεγεί ΠτΔ στις 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται στην πορεία αυτό να αλλάξει, εφόσον δημιουργηθεί τέτοια δυναμική με την κινητοποίηση βουλευτών από την ψήφο των οποίων εξαρτάται το αν θα συγκεντρω-θούν οι 180 αναγκαίες ψήφοι.

Αντίθετα, είναι σαφές ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου κάθε συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, όπως για παράδειγμα ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Κουράκος.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα καθορισμού ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ έχουν θέσει μέχρι τώρα: οι οκτώ βουλευτές (Σ. Λυ-κούδης, Β. Οικονόμου, Γ. Ψαριανός, Χ. Αηδόνης, Π. Τατσόπουλος και Ν. Φούντα – Θ. Ψύρρας – Ν. Τσού-καλης της ΔΗΜ.ΑΡ.), οι υπουργοί Υποδομών και Παι-δείας Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. Ανάλογη θέση έχει πάρει και ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία που κυοφορείται τώρα δεν θα υπογραφεί μόνο από τους 8 βουλευτές, αλλά από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, η έκκληση της Ντ. Μπακογιάννη που ζήτησε χθες βράδυ από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες αθροίζεται με τα προηγούμενα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΑΞΙΜΟΥ, ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!