Αυτόνομη η δημοτική Αστυνομία

Τις σχέσεις μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και δημοτικής Αστυνομίας οριοθετεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος οι ρυθμίσεις που κάνει το νομοσχέδιο «Αναδιοργάνωση της δημοτικής Αστυνομίας» είναι σημαντικές ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο και τα δύο όργανα θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά:

«Πρέπει αυτά τα δυο όργανα να λειτουργούν συμπληρωματικά, με συγκεκριμένους ρόλους ώστε να μπορεί η Ελληνική Αστυνομία ν’ασχολείται με θέματα καθημερινότητας που είναι αυστηρά στο πλαίσιο της δικής της αρμοδιότητας, ενώ η δημοτική Αστυνομία ν’ασχολείται με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Έτσι ώστε και τα δυο όργανα να είναι πιο αποτελεσματικά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το σχέδιο νόμου για την δημοτική Αστυνομία διορθώνει τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών δεδομένου ότι η δημοτική Αστυνομία είχε οργανωθεί εντελώς ελλειμματικά τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως μετά το 2002», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «το σχέδιο νόμου καθορίζει επακριβώς ποιες είναι οι αρμοδιότητες της δημοτικής Αστυνομίας και αυτό κατέστη εφικτό ύστερα από την εφαρμογή του Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων που καθόρισε και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού. Έτσι η δημοτική Αστυνομία ξέρει ακριβώς ποιες είναι οι αρμοδιότητες της».

Κατά τον Υπουργό Εσωτερικών «ένα ακόμη σημαντικό σημείο του σχεδίου νόμου είναι ότι οργανώνεται η δημοτική Αστυνομία σαν αυτοτελής μονάδα, με τις δικές της υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να ασκηθούν τα καθήκοντα της».

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο το νομοσχέδιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις κρίσεις και την ιεραρχία που δημιουργείται μέσα στη δημοτική Αστυνομία. «Οι κρίσεις πρέπει να γίνονται με τρόπο αξιοκρατικό γιατί από τη στιγμή που αναλαμβάνει τόσες αρμοδιότητες η δημοτική Αστυνομία είναι σαφές ότι εκείνοι που ηγούνται θα πρέπει να έχουν και τα ανάλογα προσόντα. Έτσι διαμορφώνεται ένα Σώμα δημοτικής Αστυνομίας το οποίο συμπληρώνει τα καθήκοντα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και ολοκληρώνεται με τον τρόπο αυτό το πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού το οποίο ξεκίνησε με τον Κώδικα ο οποίος ισχύει όπως ξέρετε από το 2006», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

                        «Ζητάδες» στα Τρίκαλα
 
Την ίδια ώρα το δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων καλείται την προσεχή δευτέρα να εγκρίνει την εισήγηση της διεύθυνσης της δημοτικής Αστυνομίας για πρόσληψη 15 νέων υπαλλήλων τέσσερις από τους οποίους  θα είναι μοτοσικλεστιστές και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πρότυπα των «Ζητάδων» της Ελληνικής Αστυνομίας. δηλαδή, δύο δημοτικοί αστυνομικοί με τις μοτοσικλέτες, που θα αποκτήσει η υπηρεσία, θα είναι στην πρωινή βάρδια κάνοντας ελέγχους σε όλους τους δρόμους της πόλης και οι άλλοι δύο στη βραδινή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!