αυτοδιοικητικές-εκλογές-μέση-λύση-265752
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.02.2013 | 00:25

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Μέση λύση» για την παράταση από τη ΔΗΜΑΡ

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης να δηλώνει σε όλους τους τόνους, , όπως πρόσφατα από τη Ρόδο, πως δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το ζήτημα της παράτασης των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο, μετά το ΠΑΣΟΚ που έχει ζητήσει αναπισήμως παράταση θητείας για ενάμιση χρόνο,  ένα ακόμη κυβερνητικό κόμμα συ-ζητά  («λελογισμένη», πάντως) παράταση: Πρόκειται για τη ΔΗΜΑΡ, η οποία-σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr– ετοιμάζεται να προτείνει τη δική της «μέση λύση» κατά τα μέσα Μαρτίου: αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο μετά τον Ιούνιο του 2014,  που ορίζει ο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας, η συγκεκριμένη άποψη στην οποία φαίνεται ότι καταλήγει η Δημοκρατική Αριστερά συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη πρώτη πανελλαδική σύσκεψη του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, όπου και ορίστηκε το 13μελές Συντονιστικό για την Αυτοδιοίκηση. Τα βασικά επιχειρήματα είναι δύο:

1. Αποτελεί πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης οι εκλογές της να μη συμπίπτουν με άλλες εκλογές και άλλο αντικείμενο. «Κουβέντα πρέπει να γίνεται για την Αυτοδιοίκηση και μόνον».

2. Να μπορεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα εκλεγεί να κάνει το δικό του προϋπολογισμό και να εκτελέσει το δικό του προϋπολογισμό, και όχι για ένα τετράμηνο (η θητεία του νέου δημάρχου – περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» λήγει στις 31.8.2014) να είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει τον προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί από διαφορετικό πρόσωπο (στην περίπτωση που ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης δεν επανεκλεγεί).

Να σημειωθεί πως οι περιφερειάρχες -επισήμως τουλάχιστον- όσον αφορά στην παράταση της θητείας των αιρετών, έχουν πετάξει το «μπαλάκι» στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δήμαρχοι -κατά πλειοψηφία- από το Συνέδριο της Κομοτηνής έχουν ζητήσει παράταση.

Παράταση ζητεί και το ΠΑΣΟΚ, πιεζόμενο από τους «πράσινους» δημάρχους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απειλούν με «πόλεμο» και κάνουν λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα».

Διαβάστε επίσης:
Στυλιανίδης: Δεν μας έχει απασχολήσει η παράταση θητείας αιρετών
Στυλιανίδης: Κλειστά χαρτιά για παράταση θητείας, συνενώσεις
Περιφερειάρχες: Τέσσερις απόψεις για την παράταση
Πρέσινγκ Βενιζέλου σε Σαμαρά για παράταση θητείας αιρετών

Ας αποφασίσουνε μόνοι τους για την «παράτα»
Παπατόλιας: Αντισυνταγματική η παράταση θητείας, «φωτοβολίδα» το ενιαίο ψηφοδέλτιο
Σοφιανός: Όχι στην παράταση της θητείας των αιρετών
Σακοράφα: Θεσμικό πραξικόπημα η παράταση της θητείας
Εκτός ατζέντας η παράταση…
«Ναι μεν, αλλά» από Στυλιανίδη για παράταση θητείας αιρετών
Στα «κάγκελα» για τις κάλπες…
Κυρίζογλου: Δεν είναι νόμιμη η παράταση της θητείας αιρετών
Ν. Κακλαμάνης: Εκτός λογικής η παράταση της θητείας των αιρετών
ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικό πραξικόπημα η μετάθεση αυτοδιοικητικών εκλογών
ΔΗΜΑΡ: 13 συντονιστές για την Αυτοδιοίκηση