Αυτό είναι το «δίπολο» που σχεδιάζει το Μαξίμου για να «περάσει» τα σκληρά φορολογικά μέτρα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την πρόταση που θα καταθέσει στους θεσμούς την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να κλείσει το μέτωπο του δημοσιονομικού. Την Παρασκευή μάλιστα προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ώστε να κλείσουν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ) για την τριετία 2016-2018.

Ήδη χτες δια της τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του έδωσε το στίγμα της πολιτικής διαχείρισης του πακέτου μέτρων λέγοντας ότι οι νέο φόροι αφήνουν ανέπαφους του αδύναμους που συνιστούν μια συντριπτική πλειοψηφία. Είπε χαρακτηριστικά ότι 8 στους 10 μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα έχει επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες , όπου αναμένεται να υπάρχουν και κάποιες ελαφρύνσεις.

Αντίστοιχα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, από χτες δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη τουλάχιστον για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το ζητούμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Το μεταναστευτικό έφερε, όπως έχει γράψει το Reporter.gr μεταφέροντας πληροφορίες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, μείωση του υ τελικού λογαριασμού κατά περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Και πάλι, όμως, τα 5,4 δισ. ευρώ θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.
Σημειώνεται μάλιστα ότι όπως είπε ο Γ. Χουλιαράκης υπάρχει ένα «παράθυρο» εφόσον πάνε καλά τα έσοδα το πακέτο των έμμεσων φόρων να μην εφαρμοστεί.

Πάντως σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ θα προέλθει:

1. Το 1% του ΑΕΠ, από το ασφαλιστικό, από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, από το ψαλίδισμα του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από την αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό θα εξαρτηθεί από την τελική φάση

2.Άλλο 1% από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις.

3. Άλλο 1%, που είναι και το επίμαχο, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, από την έμμεση φορολογία, είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του φόρου στα ενοίκια που θα εισπραχθούν μέσα στο 2016 θα αποδώσει φορολογικά το 2017, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις πρώτες περικοπές που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το φόρο στα τυχερά παιχνίδια, την περικοπή του ΕΚΑΣ που θα γίνει από τον Μάρτιο και στη διετία 2017-2018.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!