Αυθαίρετα: Περνά στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα κατεδάφισής τους

Μια πρόσθετη αρμοδιότητα αποκτούν οι αιρετές Περιφέρειες, καθώς με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων μεταφέρεται σε αυτές, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι, «το αρμόδιο όργανο για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων και τον χειρισμό των καταγγελιών παντός είδους ορίζεται το τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο της Περιφέρειας».

Πλέον διαχωρίζεται το καθεστώς της έκδοσης των οικοδομικών αδειών από τον έλεγχο αυτών και ορίζεται ως όργανο αυτό του τοπικού παρατηρητηρίου που δρα αυτεπαγγέλτως προς έλεγχο όλων των αυθαιρέτων και τον εντοπισμό αυτών.

Ωστόσο, οι περιφερειάρχες από την πλευρά τους εμφανίζονται αρνητικοί στο να αναλάβουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητας, βλέποντας ότι η κεντρική διοίκηση τούς μεταφέρει την «καυτή πατάτα» της κατεδάφισης, ένα φορτίο που η ίδια δεν θέλει να αναλάβει. Αν και κρίνουν ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει μια τάξη στο χαώδες ζήτημα των αυθαιρέτων, επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν για τις Περιφέρειες διασφαλίσεις ούτε σε επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού με κατάλληλες γνώσεις, ότι σε επίπεδο υποδομών.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΥΠΕΚΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!