Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση – O τελικός κατάλογος με τα μέτρα

Στα χέρια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ σήμερα ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Την Καθαρά Δευτέρα έγινε γνωστός ο κορμός των ελληνικών προτάσεων που σε πολλούς τομείς δανείζεται στοιχεία από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Περιλαμβάνει:

-Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).

-Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

-Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

-Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).

-Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

-Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η πραγματική οικονομία

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση υιοθετούν μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των «κόκκινων δανείων» καθώς και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες στην λίστα προτείνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στα εργασιακά.

Πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» (η επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF θέτει περιορισμούς), αλλά και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσμεύσεις που αποτελούν κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Δεδομένου ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετασθεί στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και ως εκ τούτου προκαλείται χρηματοδοτικό κενό, κάτι που οι θεσμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν, δεδομένων των ήδη αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων και των ήδη αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο θα πρέπει να καταβληθούν 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις για δάνεια, τόκους και έντοκα γραμμάτια, 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη εξασφαλίσει, γεγονός που καθιστά τη σημερινή έγκριση του Eurogroup πρόσθετα σημαντική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΛΙΣΤΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΕΤΡΑ, ΘΕΣΜΟΙ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!