ΑΔΑ: 3,1 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση-επανέκθεση Μουσείου Κω

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση-επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω», με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ, κατόπιν αποφάσεως του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω στεγάζεται σε κτήριο της εποχής του Μεσοπολέμου που κτίστηκε από τους Ιταλούς ειδικά για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί σήμερα την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου στην πόλης της Κω.

Το διώροφο αυτό κτήριο που έχει κριθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, έχει προνομιακή θέση ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω, καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, παρέχει εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες και αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Aγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νερατζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και το δυτικό αρχαιολογικό χώρο.

Το Μουσείο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έως σήμερα έχει ανακαινισθεί, παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα, κατέχοντας τη 10η θέση σε πανελλαδική κλίμακα.

Με το έργο που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα και θα υλοποιηθεί από την ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προβλέπεται να συντηρηθούν και θα εκτεθούν για πρώτη φορά 1.600 αρχαία αντικείμενα, ενώ θα συντηρηθούν τα ήδη εκτεθειμένα 130 γλυπτά.

Η νέα έκθεση του Μουσείου θα γίνει σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές περιλαμβάνοντας ενημερωτικές πινακίδες, χάρτες, εποπτικό υλικό, ειδικό μουσειακό φωτισμό κτλ.

Επίσης, προβλέπεται η συντήρηση και αποκατάσταση χώρων του υπογείου και του ορόφου που χρησιμοποιούνται ως αποθήκη, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτοί για την έκθεση ευρημάτων, επεκτείνοντας έτσι τους εκθεσιακούς χώρους κατά 350 τ.μ.

Τέλος, με τη λειτουργία ανελκυστήρα θα διευκολύνεται η δυνατότητα επίσκεψης του Μουσείου από άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί κλιματισμός και οργάνωση καταστήματος αναμνηστικών.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ελληνικό Δημόσιο.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!