δημόσιο-τι-κέρδισε-το-υπδαν-από-τη-διαπ-407068
ΔΗΜΟΣΙΟ | 04.11.2017 | 09:05

Δημόσιο: Τι κέρδισε το ΥπΔΑΝ από τη διαπραγμάτευση -Πού πήρε «κάρτα»

«Εξαιρετικά», σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξελίχθηκαν οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Παρότι το κλίμα στο χώρο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν ήταν και το καλύτερο, με το υπουργείο να έχει έρθει αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ απέναντι στην αξιολόγηση, οι επαφές με τους Θεσμούς είχαν αισιότατο τέλος για το υπουργείο.

Ως προς το θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα, δηλαδή την αξιολόγηση των υπαλλήλων, οι δανειστές έκαναν αποδεκτά τα στοιχεία που εμφάνισε το υπουργείο, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή των αξιολογούμενων στα υπουργεία έφτασε το 80%, ενώ η συμμετοχή των προϊσταμένων ήταν σχεδόν καθολική. Έτσι, το υπουργείο έκλεισε ένα κρίσιμο προπαιτούμενο που ήδη από το καλοκαίρι είχε συμπεριληφθεί στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον την έγκριση των δανειστών έχει και το σύστημα κινητικότητας. Οι δυο πλευρές είχαν ήδη από την άνοιξη συμφωνήσει το νέο σύστημα μετατάξεων να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρά τις… καθυστερήσεις που εμφανίζονται και για τις οποίες έχει γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνουν ότι περαιτέρω εμπλοκές και προβλήματα δεν πρόκειται να προκύψουν.

Ακόμη, το υπουργείο κατάφερε να «κλείσει» το θέμα των συμβασιούχων, καθώς από τη μία δεν εντόπισαν κάποια υπέρβαση στον αριθμό τους οι δανειστές, δηλαδή δεν ξεπεράστηκε το πλαφόν των 47.000 συμβασιούχων που μισθοδοτούνται από κρατικές δαπάνες, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ από την άλλη έκλεισε, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, και το θέμα της πρόσληψης συμβαισούχων καθαριότητας εκτός του κανόνας 1 προς 4.

Υπάρχει όμως και η… εξαίρεση. Οι δανειστές άσκησαν κριτική στο υπουργείο για τις καθυστερήσεις στην επιλογή προϊσταμένων. Η ολοκληρωτική εκκίνηση των κρίσεων στο δημόσιο έχει «μπλοκάρει» ήδη δύο φορές. Η πρώτη ήταν κατά τη διαδικασία επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων των υπουργείων και των φορέων του δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνονται και τα περιγράμματα των θέσεων των προϊσταμένων. Δεύτερη καθυστέρηση εμφανίστηκε προσφάτως με την αξιολόγηση, η οποία εξελίχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα για τις εξελίξεις στην δημόσια διοίκηση και η κατάληξη ήταν να συνταχθεί από το υπουργείο τροπολογία που αποκλείει από τις κρίσεις όσους προϊσταμένους επέμειναν να απέχουν από την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιλογές προϊσταμένων θα προχωρήσουν τάχιστα και εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις.