Χανιά: Στο δρόμο οι οικοδόμοι – Κινητοποιήσεις και περιοδείες διαμαρτυρίας

Στο δρόμο βγαίνουν οι οικοδόμοι των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για άλλη μια φορά για τα ελλειπή μέτρα προστασίας, που λαμβάνονται στα εργοτάξια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Οι οικοδόμοι των Χανίων, σύμφωνα με το cretapost.gr, πραγματοποιούν τη γενική τους συνέλευση, ενώ στη συνέχεια προχωρούν σε κινητοποιήσεις και περιοδείες.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν, αναφέρουν:

“Συνάδελφε, στον κλάδο των Κατασκευών,

Το τελευταίο διάστημα παράλληλα με τα μέτρα και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας πάνω στα δικαιώματά μας. Εμείς οι οικοδόμοι βιώνουμε στο πετσί μας την ανάπτυξη που ευαγγελίζεται κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλά μεροκάματα, με δουλειά ήλιο με ήλιο ακόμα και τις Κυριακές, με ελάχιστα ένσημα στα μεροκάματά μας.

Χτίζουμε παλάτια για 30 ευρώ μεροκάματο και με την απειλή παράλληλα ότι «αν μιλήσεις σε περιμένει η ουρά της ανεργίας», τα εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος της ζωής των εργαζομένων στις Κατασκευές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ένας ακόμη συνάδελφος στο Νομό μας, τραυματίστηκε σοβαρά στο μεγάλο εργοτάξιο στον Σκουτελώνα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των εξαντλητικών ωραρίων και της πίεσης στην δουλειά που εφαρμόζει ο μεγαλοεργοδότης. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει στο νομό μας, γίνεται προσπάθεια να κουκουλωθούν ώστε το μάρμαρο να το πληρώσουμε πάλι εμείς.

Η απώλεια συναδέλφων, το σακάτεμα εκατοντάδων από μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνουν τη μετατροπή τους σε «αρένες θανάτου» όπου οι εργαζόμενοι καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα για ένα πενιχρό μεροκάματο που δεν εξασφαλίζει ούτε τις στοιχειώδεις οικογενειακές τους ανάγκες, για μια ακριβοπληρωμένη ασφάλιση που όταν τη χρειαστούν δεν την έχουν.

Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς έχει αιτίες και υπεύθυνους. Έχει επιβληθεί από τη μεγαλοεργοδοσία, που αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει εντατικοποιήσει τη δουλειά, έχει αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων για να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη. Σε αυτό το κυνήγι του κέρδους τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι «κόστος».

Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της θυσιάζονται οι ζωές των εργαζομένων στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Παρά τις κυβερνητικές κορώνες για τη μείωση των ατυχημάτων, τα ατυχήματα συνεχίζονται και παρά το γεγονός της μεγάλης κάμψης στην οικοδομή. Πολλά από αυτά αποκρύπτονται και δε δηλώνονται κάτω από τη τρομοκρατία των εργοδοτών και γίνονται γνωστά μόνο τα θανατηφόρα, που πάντα συνοδεύονται από ευχολόγια του τύπου «να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα» μέχρι ότι «θα διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες», με τελική όμως κατάληξη να βγαίνουν «αθώα» τα αφεντικά και το φταίξιμο να ρίχνεται στο αδικοχαμένο.

Όσο στους χώρους δουλειάς θα επικρατούν συνθήκες γαλέρας, με ατελείωτα ωράρια, με εντατικοποίηση και πίεση για «να βγει γρήγορα η δουλειά», για να φουσκώνουν με κέρδη οι τσέπες των αφεντικών, με ελλιπή μέτρα προστασίας και με ανύπαρκτους κρατικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο και τη τήρησή τους, τότε θα συνεχίσουμε να μετράμε σκοτωμένους συναδέλφους.

Σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο μόνο ο δικός μας αγώνας για την προστασία της ίδιας μας της ζωής και των οικογενειών μας μπορεί να μας εξασφαλίσει νικηφόρα αποτελέσματα με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

Συνάδελφε,

Δεν είσαι μόνος σου! Το συνδικάτο σου μπορεί να γίνει η αφορμή για να μπει φρένο στις βλέψεις της μεγαλοεργοδοσίας που μας θέλουν σύγχρονους δούλους! Επικοινώνησε μαζί μας, ενημέρωσέ μας για την κατάσταση στο χώρο δουλειάς σου.

Σε καλούμε στη σύσκεψη που θα κάνει το συνδικάτο την Πέμπτη 29/6/2017 στις 19:00 στο Εργατικό κέντρο στα γραφεία του Συνδικάτου, για τη δράση που θα αναπτύξουμε απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.

Οργανώνουμε κινητοποίηση την Τρίτη 4 Ιούλη στις 10:00 στην επιθεώρηση εργασίας για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται.

Οργανώνουμε περιοδείες σε όλα τα μεγάλα και μικρά εργοτάξια του Νομού μας”.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΡΗΤΗ, ΧΑΝΙΑ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ, ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!