Τσίπρας -ΠΟΕ-ΟΤΑ: Βελτιώσεις σε δύο σημεία -Αποφασίζουν άμεσα οι εργαζόμενοι (βίντεο)

Aφαίρεση του ηλικιακού ορίου των 50 ετών που εβαζε η τροπολογία Σκουρλέτη αλλά και υποχρέωση των δήμων αν δεν προχωρήσουν στην πρόσληψη μόνιμων, να μην χρησιμοποιούν ιδιώτες, περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πρόταση  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους. Παραμένει ως έχει η μοριοδότηση, καθώς όπως ειπώθηκε στους συνδικαλιστές από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, σε περίπτωση που αυξηθεί,  υπάρχει κίνδυνος να καταπέσει στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΣ:

α) Αυξάνει κατά πέντε έτη (από 45 σε 50) το όριο ηλικίας των που θέτει το ΑΣΕΠ σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς.

β) Προβλέπει την μοριοδότηση με 17 μονάδες ανά μηνα και έως 24 μήνες προϋπηρεσίας σε ανταποδοτικές  υπηρεσίες ΟΤΑ.

Να σημειωθεί ότι εκτός και της τελικής ρύθμισης μένουν οι απολυμένοι συμβασιούχοι πέντε δήμων και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. 

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Η συνάντηση

Στην συνάντηση, που κράτησε, μια ώρα και δέκα λεπτά, του πρωθυπουργού με τους συνδικαλιστές, συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Τέθηκαν νέες προτάσεις στη συζήτηση. Πάμε στην εκτελεστική επιτροπή να τις αξιολογήσουμε. Στην τροπολογιία υπήρχαν βελτιώσεις, θα τις συζήτησουμε. Σε μια ώρα θα έχουμε αποφασίσει για τη στάση μας», δήλωσε ο Ν. Τράκας, πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ μετά την συνάντηση και πρόσθεσε ότι «πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα».

Ο ίδιος πάντως απέφυγε να αναφέρει αν ο πρωθυπουργός μίλησε για αύξηση των προσλήψεων μόνιμων ή πρότεινε και πρόσθετα κριτήρια μοριοδότησης ενόψει του διαγωνισμού για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων.

Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, σημείωσε ο ίδιος και δείχνοντας με έμμεσο τρόπο τις προθέσεις του, για αποκλιμάκωση των κινητοποίησεων, δήλωσε: «Έναν αγώνα κάναμε».

Για τη δικαστική διερεύνηση των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσε ότι οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι είναι συνηθισμένοι. «Δεν τρομάζουμε δεν φοβόμαστε», είπε.

Πάντως, ήδη η ΔΑΣ-ΟΤΑ απέρριψε την πρωθυπουργική πρόταση, καθώς, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Βασίλης Πετρόπουλος, αφήνει εκτός συμβασιούχους που εργάζονται αλλά δεν έχουν τυπικά προσόντα, τα οποία απαιτούνται στους διαγωνισμούς για μόνιμους του ΑΣΕΠ αλλά και όχι για αυτούς που αφορούν συμβασιούχους.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

  1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.
  1. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.
  1. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.
  1. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Διαβάστε επίσης

ΚΕΔΕ: Έως 6.000 οι προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα –Όλες οι προβλέψεις

Τσίπρας –ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ιδού οι διαφορές που θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΑΜΕ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΤΡΑΚΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!