νομικοί-ένα-ποσοστό-των-δημοτικών-αστ-251700
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 24.07.2013 | 11:48

Νομικοί: Ένα ποσοστό των δημοτικών αστυνομικών θα απολυθεί

Ενστάσεις όσον αφορά την επαναπρόσληψη των δημοτικών αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε άλλη υπηρεσία μέσω της κινητικότητας εκφράζει η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ με ειδίκευση στα εργατικά θέματα κ. Μαρία Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ένα ποσοστό αυτών δεν θα απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες και θα οδηγηθεί τελικά σε απόλυση.

Σύμφωνα με την κ. Τσίπρα, η Δημοτική Αστυνομία όπως και οι υπάλληλοι των υπολοίπων κλάδων, των οποίων οι θέσεις καταργούνται (οδηγοί κρατικών οχημάτων, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί), εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, στα πλαίσια της οποίας μπορεί να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, εφόσον κάτι τέτοιο επιλεγεί από την Κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, μετά το πέρας του χρόνου αυτής (8 μήνες) οι υπάλληλοι αυτοί θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Όπως τονίζει οι γενικές αναφορές, περί μετατάξεως στην Ελληνική Αστυνομία ή σε άλλους κλάδους με υπουργική απόφαση, προϋποθέτουν την ύπαρξη βουλήσεως να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετάταξη, η οποία δεδομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς όπως προβλέπεται από το μνημόνιο μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να οδηγηθούν στην πόρτα της εξόδου του Δημοσίου συνολικά 25.000 υπάλληλοι.

Ταυτόχρονα η κ. Τσίπρα θεωρεί τουλάχιστον ουτοπιστικό να πιστεύει κανείς, ότι η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την απορρόφηση του προσωπικού, όταν πρόθεση της είναι να προβεί στην μείωση του προσωπικού του Δημοσίου.

«Και εάν πραγματικά, η επιδίωξη ήταν να μεταταχθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι απορίας άξιο γιατί δεν προβλέφθηκε στον νόμο η υπαγωγή τους στην κατάσταση της κινητικότητας της παραγράφου Ζ1 του άρθρου Μόνου του ν.4093/2012 χωρίς να καταργηθούν οι θέσεις τους από την δημοσίευση του Πολυνομοσχεδίου και χωρίς να τεθούν σε διαθεσιμότητα», επισημαίνει η κ. Τσίπρα και υπογραμμίζει:

«Και βεβαίως, όλοι μας ελπίζουμε, ότι οι υπάλληλοι αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν τελικώς σε άλλες θέσεις εργασίας αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να καλλιεργούμε ελπίδες έωλες και ανεδαφικές περί βέβαιης «κινητικότητας» την στιγμή, που στην πραγματικότητα ο νόμος κάνει λόγο για «διαθεσιμότητα», με όλες τις συνέπειες αυτής».

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ