θεσσαλονίκη-ποια-πρόταση-θα-καταθέσε-87184
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 07.10.2018 | 14:37

Θεσσαλονίκη: Ποια πρόταση θα καταθέσει η ΔΑΣ για ΜΑΠ και απλήρωτη εργασία

Την πρόταση που θα θέσει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Τρίτης, κοινοποιεί με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ. Η πρότασή της αφορά τη μη απόδοση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και την απλήρωτη εργασία στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αναλυτικότερα, το κείμενο με την πρόταση της ΔΑΣ έχει ως εξής:

Συνάδελφοι,

Αρκετές φορές σε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου έχουμε συζητήσει τη μη απόδοση των ΜΑΠ στο σύνολο των εργαζομένων, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τη μη πληρωμή για μήνες νυκτερινών και εξαιρεσίμων. Επίσης, γνωρίζετε ότι, μετά την άρνηση των υπόλοιπων παρατάξεων, μόνοι μας, ως παράταξη, έχουμε προχωρήσει σε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας. Με τη στάση που κρατά η διοίκηση Μπουτάρη, τα προβλήματα οξύνονται.

  • Παρά τις υποσχέσεις, καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει για την προμήθεια ΜΑΠ. Γνωρίζετε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια ΜΑΠ ακυρώθηκε. Οι συνάδελφοι είτε δουλεύουν χωρίς ΜΑΠ, είτε αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι.
  • Οι ελλείψεις σε υλικά, εργαλεία και ανταλλακτικά επιβαρύνουν τη δουλειά των συναδέλφων και κάνουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ακόμα πιο επικίνδυνες, πχ. δεν υπάρχουν χλωρίνες-απορρυπαντικά για τους εσωτερικούς χώρους και σακούλες στην υπηρεσία καθαριότητας, πολλοί κάδοι στους δρόμους της πόλης είναι σάπιοι και χαλασμένοι, στο μηχανουργείο του δήμου δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τα οχήματα κα.
  • Αρκετά οχήματα είναι ασυντήρητα και επικίνδυνα.
  • Σε πολλά εργοτάξια, οι υποδομές είναι σε κακή κατάσταση και σε ορισμένα, οι συνθήκες είναι άθλιες.
  • Στην υπηρεσία καθαριότητας, με τις απολύσεις και τη μείωση προσωπικού, η εργασία έχει εντατικοποιηθεί. Οι βάρδιες και τα προγράμματα συνεχίζουν να είναι όπως πριν τις απολύσεις. Είναι αναγκαίο να επανακαθοριστούν οι βάρδιες, τα προγράμματα, ο αριθμός εργαζομένων που δουλεύουν Σάββατο, Κυριακή- αργίες. Για όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται «υπομονή», όπως επανειλημμένα απαντά στις προτάσεις μας η πλειοψηφία του ΣΕΔΘ- παρατάξεις «Δύναμη Ενότητας», ΑΔΗΚ, ΔΑΚΕ. Να σημειωθεί ότι και η πλειοψηφία στα υπόλοιπα σωματεία του δήμου δεν λέει κουβέντα για το θέμα.

Η ΔΑΣ επανακαταθέτει πρόταση για κινητοποιήσεις. Προτείνουμε:

α) Για τη μη απόδοση των ΜΑΠ, αρχικά και ως προειδοποίηση προς τη διοίκηση, την αποχή δύο συνεχόμενων ημερών από εργασία στους χώρους και τους συναδέλφους που δεν έχουν δοθεί ΜΑΠ, υλικά κ.α. Οι συνάδελφοι θα δίνουν παρών στην υπηρεσία τους υπογράφοντας στα παρουσιολόγια, δεν θα βγαίνουν, όμως για εργασία αν δεν τους δοθούν όλα τα απαραίτητα ΜΑΠ, παραμένοντας στο εργοτάξιο. Σύμφωνα με την επιθεώρηση εργασίας, είναι παράνομο να εργάζεται κάποιος αν δεν έχει τα απαραίτητα ΜΑΠ. Επειδή ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πολλούς χώρους εργασίας και για τη σωστή οργάνωση της κινητοποίησης χρειάζεται χρόνος και οργάνωση περιοδειών και συσκέψεων στα εργοτάξια, προτείνουμε ως ημερομηνίες της αποχής τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Οκτώβρη.

β) Αποχή από εργασία τις Κυριακές στην υπηρεσία καθαριότητας. Ο εμπαιγμός με τη μη πληρωμή μέρος του μισθού (νυκτερινά- εξαιρέσιμα) για μήνες στους εργαζόμενους συνεχίζεται. Καμιά δικαιολογία της διοίκησης δεν πρέπει να γίνεται δεκτή.

Εξαρτάται από την στάση της διοίκησης αν θα υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι η πρότασή μας ανταποκρίνεται στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αγωνιστική πρέπει να είναι η απάντησή μας απέναντι στην αντεργατική στάση της διοίκησης Μπουτάρη, που έχει αποθρασυνθεί μετά και τα «κολλητιλίκια» τους με την κυβέρνηση και την κάλυψη που τους δίνει για όλα τα θέματα. Όλες οι παρατάξεις και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κρίνονται για τη στάση που κρατούν σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Δεν χωρούν πλέον ούτε ευχολόγια, ούτε «υπομονή», ούτε «διάλογος»-έχουμε εξαντλήσει αυτά τα θέματα σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση, χωρίς αποτέλεσμα.