συπα-θερμομέτρηση-ουσιαστικά-μέτρα-κ-750164
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 11.09.2020 | 15:42

ΣΥΠΑ -Θερμομέτρηση: Ουσιαστικά μέτρα και όχι για το Θεαθήναι

Ζητήματα που απαιτούν απαντήσεις, εγείρονται με την εφαρμογή θερμομέτρησης σε όλους τους εισερχόμενους υπαλλήλους και πολίτες στους χώρους εργασίας της Περιφέρειας.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττική και σημειώνει:

Μπορεί κάποιος να υποχρεώσει εργαζόμενο ή πολίτη να αποδεχτεί την θερμομέτρηση, κατά την είσοδό του σε ένα χώρο εργασίας ή πολύ περισσότερο μέσα στο γραφείο (όπως μας καταγγέλθηκε); ΟΧΙ

Ποιος εκτελεί την θερμομέτρηση; Μπορεί να την αναθέτει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας σε οποιονδήποτε; ΟΧΙ. Απαιτείται να γίνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό ή σχετικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Απαιτείται τήρηση του ιατρικού απορρήτου; Ναι, και μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεσμεύεται για την τήρησή του.

Έχουν δικαίωμα όσοι εκτελούν την θερμομέτρηση να καταγράφουν τα σχετικά στοιχεία; ΟΧΙ. Η καταγραφή έρχεται σε σύγκρουση με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Έχουν δικαίωμα όσοι εκτελούν την θερμομέτρηση να απαγορεύσουν την είσοδο κάποιου εργαζόμενου στο χώρο εργασίας του, εάν η θερμοκρασία του είναι πάνω από 37,5ο C. ΟΧΙ

Εάν αποχωρήσει ο εργαζόμενος από τον χώρο εργασίας του, επειδή η θερμοκρασία του είναι πάνω από 37,5ο C θα θεωρείται δικαιολογημένος και θα πάρει το μεροκάματο του ή θα το χάσει; Οφείλουν να απαντήσουν… και μάλιστα θετικά.

Μπορεί η θερμομέτρηση από μόνη της να χαρακτηρίσει κάποιον ως ύποπτο κρούσμα covid-19;

Όχι. Η θερμομέτρηση που πολύ συχνά μάλιστα είναι ψευδής με ψηφιακά θερμόμετρα, δεν αποτελεί παρά μόνο μια ένδειξη, που μπορεί να μην συνδέεται με ασθένεια, αλλά με διάφορες καταστάσεις του οργανισμού. Γι αυτό απαιτείται στη συνέχεια ιατρική εκτίμηση του ατόμου. Γι αυτό θεωρείται μόνο ως στοιχείο ενός συνολικού σχεδίου παρέμβασης και λήψης μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του covid-19.

Και εδώ έρχονται στην επιφάνεια τα χάλια του συστήματος υγείας, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι. Ενός συστήματος υποστελεχωμένου, μακριά από την λογική της πρόληψης και της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σε ποιο γιατρό να πας; Βρίσκεις γιατρό άμεσα; Βρίσκεις γιατρό χωρίς πληρωμή; ΟΧΙ.

Τα ραντεβού στα νοσοκομεία κλείνονται για μέρες μετά…

Το ίδιο και στον λεγόμενο «οικογενειακό» γιατρό… Εκτός εάν έχεις να πληρώσεις…

Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουν στον εργαζόμενο και στον κάθε πολίτη άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Και αφού σε θεωρούν ύποπτο κρούσμα δεν πρέπει να σε στείλουν για εργαστηριακό έλεγχο για covid-19; Ναι, αλλά που και πότε; Και μήπως πρέπει και πάλι να βάλεις το χέρι στη τσέπη;

Ας δώσουν λοιπόν απαντήσεις κι ας σταματήσει η υποκρισία!!!

Όλα αυτά για να μην είναι για το θεαθήναι απαιτούν ένα συνολικό σχέδιο λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, που θα βασίζεται στην πρόληψη, που δεν θα προωθεί τα ΣΔΙΤ και δεν θα του τελειώνουν τα test…, ούτε θα κάνει συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές σε διπλάσια τιμή, ούτε θα βάζει ημερομηνία «λήξης» στο ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ προσωπικό, ούτε θα θεωρεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα ιδιωτικά εργαστήρια, τα ιατρεία και τους «εθελοντές»…

Γι αυτό εκτός από τις απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το λαό και απαιτούμε:

Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο κάλυψη από το κράτος.

Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία

Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.