ΣΥΠΑ: Σεμινάρια για την προστασία από σεισμούς χωρίς…αντισεισμική θωράκιση κτηρίων

«Τι να τα κάνεις τα σεμινάρια αν δεν ξοδεύεις ούτε ένα cent για την αντισεισμική θωράκιση των δικών σου κτηρίων» αναρωτιέται σε ανακοίνωση του ο ΣΥΠΑ, με αφορμή τη διοργάνωση σεμιναρίου για τους σεισμούς και την προστασία των εργαζομένων, από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

Ειδικότερα:

Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε την διοργάνωση διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο  ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια είναι πράγματι πολύ χρήσιμα και απαραίτητα για όλους τους υπαλλήλους και κυρίως για τους τεχνικούς υπαλλήλους, ώστε να γνωρίσουν για τις νέες τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τους εργασιακούς χώρους. Ο Σύλλογός μας άλλωστε επανειλημμένα έχει προτείνει την ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να παρακολουθούν εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια έτσι ώστε η επιστημονική τους γνώση και η επαγγελματική τους επάρκεια να αναβαθμίζεται.

Επανέρχονται όμως συγκεκριμένα ζητήματα. Τι έχει γίνει για την αντισεισμική θωράκιση των κτηρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής; Με ποιους αντισεισμικούς κανονισμούς έχουν κατασκευαστεί; Διαθέτουν τις κατά νόμο απαραίτητες προδιαγραφές για την αποφυγή ατυχημάτων σε περίπτωση σεισμού;

Τι έχει γίνει συγκεκριμένα με το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Διαθέτει επικαιροποιημένη οικοδομική άδεια; Κατά πόσο αυτή η άδεια αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση του κτηρίου; Υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας ως δημόσιο κτήριο που έχει προσθήκες; Έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας; Υπάρχει σχέδιο διαφυγής και διάσωσης; Και άλλα πολλά ερωτήματα που δεν χωρούν σε μία ανακοίνωση.

Όσα σεμινάρια και να διοργανώσει κανείς, για να  δείξει ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των εργαζομένων, δεν μπορεί να αποσοβήσει τα ατυχήματα που είναι πολύ πιθανό να προκληθούν από τις χιλιάδες αβλεψίες και την αδιαφορία να θωρακιστούν πραγματικά τα κτήρια που χρησιμοποιεί.

Στην απευκταία περίπτωση που κάποιος σεισμός θα προκαλέσει ατύχημα μέσα στο κτήριο της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη τί θα επικαλεστεί η Περιφερειακή Αρχή; Μήπως ότι είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το αποσοβήσει διοργανώνοντας ένα σεμινάριο; Τι θα απαντήσει για τις παρατηρήσεις του τεχνικού ασφαλείας που επί ένα και πλέον χρόνο κάνει ότι δεν τις βλέπει;

Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να διαθέτει κτήρια που τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας για εργαζομένους και κοινό. Δεν μπορεί τα δημόσια κτήρια να είναι απαρχαιωμένα, ακατάλληλα και επικίνδυνα. Ακόμα και αν η παρούσα διοίκηση παρέλαβε ένα κτήριο που δεν έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιητικά για να είναι ασφαλές, θα έπρεπε μετά από περίπου δύο χρόνια να έχει φροντίσει να έχουν γίνει όλες, ή έστω κάποιες ενέργειες για να καταστεί το κτήριο ασφαλές.

Απαιτούμε να αρχίσουν αμέσως οι απαραίτητες ενέργειες για να καταστούν τα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες μας ασφαλή.

Να εξασφαλιστεί άμεσα η αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση όλων των δημοσίων κτηρίων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΠΑ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΣΕΜΝΑΡΙΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!