συνδικάτο-οτα-αττικής-συγκέντρωση-στ-557637
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 19.11.2018 | 20:28

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Συγκέντρωση στο δημαρχείο Αλίμου για τα εργατικά ατυχήματα

Με σύνθημα «Όχι άλλο αίμα εργατικό», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αλίμου, το απόγευμα της Δευτέρας 19 Νοέμβρη.

Σημειώνεται ότι σήμερα κανένα απορριμματοφόρο και κανένα όχημα δεν θα βγει από τα αμαξοστάσια των δήμων καταγγέλλοντας το γεγονός πως την Παρασκευή έχασε τη ζωή του οδηγός νταλίκας μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Αλίμου, λόγω ανατροπής του οχήματός του.

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους 50 νεκρούς εργάτες τα τελευταία χρόνια στους δήμους, με τελευταίο θύμα, τον εργάτη, πατέρα 4 παιδιών που έχασε τη ζωή του από ανατροπή της νταλίκας που οδηγούσε, πηγαίνοντας να αδειάσει προς τη χωματερή.

Αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από προέδρους Σωματείων Εργαζομένων ΟΤΑ, όπως από το Παλαιό ΦάληροΝέα ΙωνίαΛυκόβρυση – Πεύκη, ΠετρούποληΕλευσίναΧαϊδάρι κλπ.

Η κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έγινε από τον Παύλο Ιγνατιάδη, εργάτη καθαριότητας και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

«Η λίστα των νεκρών στο χώρο των ΟΤΑ μεγαλώνει καθημερινά. Ούτε πόλεμο να είχαμε. Είναι πρόκληση εν καιρώ ειρήνης να υπάρχουν πάνω από 50 νεκροί μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και άγνωστος αριθμός τραυματιών και σακατεμένων.

Είναι τραγικό για ένα μεροκάματο των 19 ευρώ, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι, με την απαράδεκτη σύμβαση της κοινωφελούς εργασίας που αμείβονται με 495 ευρώ, να πεθαίνουν στους χώρους εργασίας.

Είναι απαράδεκτο χιλιάδες εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με μέσα απαρχαιωμένα και διαλυμένα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εδώ και χρόνια έχει βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Έχει ανοίξει μέτωπο με εργοδοσίες – δημάρχους, που αναγνωρίζουν στους συναδέλφους μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα.

Έχουμε πάγιο αίτημα την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και τεχνικών ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Διεκδικούμε τον αποφασιστικό ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Απαιτούμε δηλαδή το αυτονόητο, να έχει το δικαίωμα η επιτροπή που αποτελείται από εργαζόμενους, να επιβάλει να μη βγαίνει για δουλειά φορτηγό ή άλλο μέσο αν δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία)

Η ομιλία του Παύλου Ιγνατιάδη

Μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εργατικά δυστυχήματα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στο Δημαρχείο Αλίμου, ο Παύλος Ιγνατιάδης, εργάτης καθαριότητας και μέλος του ΔΣ του κλαδικού Συνδικάτου ανάφερε τα εξής:

«Συνάδελφοι, συναγωνιστές,

Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο βωμό της εντατικοποίησης, με τελευταίο άλλον ένα εργάτης 52 ετών, πατέρα 4 παιδιών, που έχασε τη ζωή του από ανατροπή της νταλίκας που οδηγούσε, πηγαίνοντας να αδειάσει προς τη χωματερή.

Αθάνατοι….

Η λίστα των νεκρών στο χώρο των ΟΤΑ μεγαλώνει καθημερινά. Ούτε πόλεμο να είχαμε. Είναι πρόκληση εν καιρώ ειρήνης να υπάρχουν πάνω από 50 νεκροί μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και άγνωστος αριθμός τραυματιών και σακατεμένων.

Είναι τραγικό για ένα μεροκάματο των 19 ευρώ, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι, με την απαράδεκτη σύμβαση της κοινωφελούς εργασίας που αμείβονται με 495 ευρώ, να πεθαίνουν στους χώρους εργασίας.

Είναι απαράδεκτο χιλιάδες εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με μέσα απαρχαιωμένα και διαλυμένα.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εδώ και χρόνια έχει βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Έχει ανοίξει μέτωπο με εργοδοσίες – δημάρχους, που αναγνωρίζουν στους συναδέλφους μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα.

Έχουμε πάγιο αίτημα την πρόσληψη μόνιμων γιατρών και τεχνικών ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Διεκδικούμε τον αποφασιστικό ρόλο των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Απαιτούμε δηλαδή το αυτονόητο, να έχει το δικαίωμα η επιτροπή που αποτελείται από εργαζόμενους, να επιβάλει να μη βγαίνει για δουλειά φορτηγό ή άλλο μέσο αν δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Συνάδελφοι,

Ο καιρός των διαπιστώσεων έχει τελειώσει. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πρέπει να ανεχθούμε ακόμα ένα εργαζόμενο νεκρό στο βαθμό της εντατικοποίησης της εργασίας. Οι νεκροί συνάδελφοί μας δεν είναι απλά νούμερα σε μια θλιβερή στατιστική. Είναι άνθρωποι με οικογένειες, όνειρα, ελπίδες. Ο νεκρός συνάδελφος κωφάλαλος εργαζόμενος είχε 2 παιδιά, 17 και 18 ετών, που δεν πρόλαβε να τα χαρεί όπως επιθυμούσε. Ο νεκρός συνάδελφος από το Δήμο Αλίμου είχε 4 παιδιά σε τρυφερή ηλικία, που κανείς δεν μπορεί να τους εξηγήσει πειστικά για το λόγο που ο πατέρας τους δεν γύρισε από τη δουλειά.

Ως εδώ. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, έως εδώ, να σταματήσει το αίμα των εργατών στους δήμους. Όταν το φαινόμενο των εργατικών ατυχημάτων παίρνει τέτοιες διαστάσεις, αιτία δεν είναι ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή, όπως θέλουν να παρουσιάσουν κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων. Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Σε αυτή την πραγματικότητα, τι απαντούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πλειοψηφία των δημάρχων; Απαντούν με τη μείωση κατά 32% των ειδικοτήτων που είναι ενταγμένοι στα Βαριά και Ανθυγιεινά.

Κάτω τα ξερά σας από τα Βαριά και Ανθυγιεινά. Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να αγγίξουν ούτε μια ειδικότητα, αντιθέτως να εντάξουν και άλλες ειδικότητες στο καθεστώς των ΒΑΕ. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα επιτρέψουμε να θυσιαστούν και άλλοι συνάδελφοι για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους. Αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους βάλουμε φρένο. Την ώρα που οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και χειρότερες, η πλειοψηφία των δημάρχων, με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει διαλύσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθημερινά δημιουργούν όλο και σκληρότερες συνθήκες εργασίας, όπου επικρατεί ο αυταρχισμός, ο εκβιασμός και η τρομοκρατία.

Σε δεκάδες δήμους, οι προϊστάμενοι των συνεργείων στην καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά συνεργεία και αλλού, αποτελούν το μακρύ χέρι των διοικήσεων των δήμων, ξεχνώντας ότι είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Και το φαινόμενο διαρκώς εντείνεται και επεκτείνεται. Είναι ίδιοι που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια συμβιβασμένων εργοδοτικών συνδυασμών, που με τον ίδιο τρόπο που διοικούν, εκβιάζουν την ψήφο των συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Το αίμα των συναδέλφων χρειάζεται δικαίωση. Ο κάθε ένας από αυτούς δεν είναι απλά ένα όνομα. Είχε οικογένεια, παιδιά, φίλους, συγγενείς. Είναι τραγικό ο θάνατός τους σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζεται σαν δικό τους λάθος, σαν να έχουν μέρος της ευθύνης. Κανείς συνάδελφος δεν έρχεται στη δουλειά με σκοπό να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο. Όλοι οι θάνατοι ανεξαιρέτως έχουν και όνομα και αιτία. Είναι η εντατικοποίηση. Είναι η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των διοικήσεων της πλειοψηφίας των δήμων, όπου βάζουν τις “ανάγκες της υπηρεσίας” πάνω από τις ανάγκες των εργατών. Είναι οι λογικές της πλειοψηφίας των δημάρχων και της ΚΕΔΕ για “κερδοφόρες” και “πλήρως ανταποδοτικές υπηρεσίες”, που στο βωμό των οικονομικών αποτελεσμάτων, θυσιάζουν τις ανάγκες των εργατών. Είναι η ίδια η ανταποδοτικότητα, με το συνεπακόλουθο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών.

Απαιτούμε την πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών και το σταμάτημα του χαρατσώματος των λαϊκών οικογενειών.

Απαιτούμε την πλήρη στήριξη (οικονομική, ψυχολογική, κ.ά.) των οικογενειών των νεκρών συναδέλφων, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση των τραυματισμένων συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Πρέπει να δούμε και άλλα ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, πρέπει να δούμε τι εξυπηρετεί η σχεδόν καθολική εφαρμογή της 24ωρης λειτουργίας των γκαράζ; Είναι απαραίτητο σε όλους τους δήμους; Σε όλες τις περιπτώσεις;

Γίνεται και σε τι βαθμό και από ποιο προσωπικό, εκπαίδευση των νέων εργαζομένων στα νέα τους καθήκοντα;

Πόσες ώρες τα απορριμματοφόρα εργάζονται καθημερινά; Η κατάργηση των δημοσίων ΚΤΕΟ έχει συμβολή στην αύξηση των ατυχημάτων; Πόσα απορριμματοφόρα δεν έχουν ταχογράφο ή ο ταχογράφος τους είναι χαλασμένος; Τα προβλήματα που υπάρχουν ανά δήμο είναι αμέτρητα.

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς και την ίδρυση κρατικού φορέα που θα ελέγχει τακτικότατα τα απορριμματοφόρα και τα μέσα ατομικής προστασίας.

Απαιτούμε επικαιροποίηση της ΚΥΑ που αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Προσλήψεις μόνιμων Τεχνικών Ασφαλείας και όχι ομήρων μέσω συμβάσεων, που να έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν την έξοδο ενός οχήματος αν δεν παρέχει ασφάλεια.

Συνάδελφοι,

Ο καιρός των διαπιστώσεων έχει παρέλθει. Πρέπει κάθε σωματείο να πάρει μέτρα. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με τη διαρκή παρουσία του σε όλους τους χώρους, έχει αναδείξει θέματα. Έχει επιβάλει λύσεις. Υπάρχουν περιθώρια. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε μέτρα. Να γίνουμε η φωνή του Συνδικάτου σε κάθε δήμο. Το αποκούμπι κάθε εργαζομένου. Τώρα μαζικά, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα ώστε να μην υπάρξει άλλος νεκρός στους ΟΤΑ.
  • Πλήρη αποκατάσταση των συγγενών των νεκρών συναδέλφων.
  • Πλήρη αποκατάσταση των τραυματισμένων συναδέλφων.
  • Κανείς εργαζόμενος να μη βγαίνει στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Κανένα όχημα να μη βγαίνει αν δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται με μισθό κάτω από το βασικό μισθό.
  • Επίδομα Βαριάς και Ανθυγιεινής Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με συναφή ειδικότητα.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση ανταποδοτικών υπηρεσιών.
  • Επικαιροποίηση της ΚΥΑ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Προσλήψεις μονίμων Τεχνικών Εργασίας και Γιατρών.
  • Πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε εργαζόμενο. Εμβολιασμοί και εξετάσεις υγείας για όλους.
  • Με κρατική ευθύνη κατάρτιση ορίων ζωής των οχημάτων και αντικατάστασή τους μόλις συμπληρώνουν το όριο χρήσης.
  • Κατάργηση του χαρατσιού της ανταποδοτικότητας και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των υπηρεσιών.
  • Δημιουργία κεντρικών κρατικών δομών ελέγχου της κατάστασης των μέσων εργασίας.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα επανδρώσει τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.
  • Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
  • Κάτω τα ξερά σας από τα ΒΑΕ».