Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Ολοκληρώθηκε η Συνέντευξη Τύπου για την υγιεινή και Ασφάλεια στους Δήμους

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την ημερίδα που διοργανώνει την Πέμπτη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Γενάρη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στα γραφεία του στην Ηλιούπολη.

Η ημερίδα θα γίνει την Πέμπτη 17 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (στάση μετρό Περιστέρι). Θα μιλήσουν ο Χρήστος Παπάζογλου,γιατρός εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η Εύη Γεωργιάδου, Δρ. Μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ο Βασίλης Όψιμος, Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασίας, ο Βασίλης Διονυσόπουλος, δικηγόρος εργατικού δικαίου, και ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ και μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Τα υλικά της ημερίδας θα καταγραφούν προκειμένου να είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση σε όλα τα σωματεία.

Επίσης το Συνδικάτο έχει καλέσει να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία του εργαζόμενοι από την Τουρκία, που δούλεψαν στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για έναν χώρο δουλειάς όπου οι εργάτες πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος με 30 νεκρούς σε «ατυχήματα». Ο πρόεδρος του Συνδικάτου υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ σήμερα 400 από αυτούς αντιμετωπίζουν διώξεις.

«Τα τελευταία χρόνια στους δήμους έχουμε 60 νεκρούς συναδέλφους μας και 70 σοβαρά τραυματισμένους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, επισημαίνοντας πως στους παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες συνάδελφοι «που πάσχουν από διάφορες ασθένειες που προήλθαν από την εργασία τους», χωρίς να υπάρχει καμία καταγραφή των επαγγελματικών αυτών ασθενειών από τις αρμόδιες αρχές.

«Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα», σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων «προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη και να τα φορτώσουν στην «κακιά στιγμή», στην «κακιά ώρα», αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους». Σκιαγραφώντας το τοπίο μέσα στο οποίο καταγράφονται τα αυξημένα «ατυχήματα» ξεχώρισε μια σειρά παράγοντες όπως η υποχρηματοδότηση των δήμων, η δραματική μείωση στο μόνιμο προσωπικό, η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, τα λειψά Μέσα Ατομικής Προστασίας, ο απαρχαιωμένος και ασυντήρητος στόλος οχημάτων, η έλλειψη προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμού.

«Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα», είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου αναφερόμενος στην ανάγκη να προσληφθούν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας σε όλους τους δήμους, να στηθούν επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας που δε θα έχουν μόνο «γνωμοδοτικό χαρακτήρα», αλλά και αποφασιστικό ρόλο ώστε να σταματούν για παράδειγμα ένα όχημα από το να κυκλοφορεί με φθαρμένα ελαστικά ή χωρίς έλεγχο ΚΤΕΟ.

«Η βασική αιτία είναι ότι η Υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν κόστος, που η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δημάρχων προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο Σπύρος Κωνσταντάς. «Μέσα από την ημερίδα θέλουμε να αναδείξουμε, να φωτίσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις αιτίες παρουσιάζοντας και άλλα στοιχεία, να αναδείξουμε τους υπαίτιους, να κουβεντιάσουμε με τους συναδέλφους», κατέληξε.

«Το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων είναι σοβαρό, για αυτό και δεν το βάλαμε και δεν το βάζουμε σε καμία αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ», είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερίδα που διοργανώνει η Ομοσπονδία την ίδια μέρα με αντίστοιχο θέμα. Ξεκαθάρισε όμως ότι όσα αναπαράγει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζοντας το Συνδικάτο ως «ουρά» της και προσπαθώντας να απαξιώσει την πρωτοβουλία του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, υπενθύμισε ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ είχε ορίσει το 2018 ως χρονιά ανάδειξης του ζητήματος των εργατικών ατυχημάτων, «όμως δεν έκανε τίποτα μέχρι την στιγμή που το Συνδικάτο εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει ημερίδα».

Ακόμα και αυτή η πρωτοβουλία που ανακοίνωσε αποτελεί μια «φιέστα για την κυβέρνηση και τους δημάρχους» που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο από το βήμα της, ενώ οι εργαζόμενοι θα περιοριστούν στο ρόλο των «χειροκροτητών» χωρίς να έχουν λόγο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΙ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!