«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:  Πώς να συμπληρώσετε σωστά την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας  για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έδωσε χτες η ΕΡΓΑΝΗ. Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα οι εργοδότες που εντάσσονται στο μηχανισμό μπορούν για έναν ή περισσότερους μήνες να μειώνουν το χρόνο της εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους. Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν μόνο οι μισθωτοί με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η μείωση του χρόνου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί να χάσουν έως 20% των μηνιαίων αποδοχών τους ενώ η απώλεια θα ανέλθει στο 23% αν συνυπολογιστεί το ποσοστό που χάνει ο εργαζόμενος από την αναλογία επιδόματος αδείας και δώρου Χριστουγέννων. Επίσης για τους εργαζόμενους η επιδότηση αυτή έχει τη μορφή μισθού, έστω από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ως εκ τούτου φορολογείται με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οδηγίες

Το ηλεκτρονικό έντυπο υποβάλλεται με τη διαδικασία της πλήρους συμπλήρωσης στοιχείων με επιλογή από την αρχική σελίδα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του μενού [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Αιτήσεις – Δηλώσεις ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ] – [Εισαγωγή] ή [Για να καταχωρήσετε νέα Αίτηση-Δήλωση, πατήστε εδώ:].

Το έντυπο υποβάλλεται μόνο από το παράρτημα [0 – ΕΔΡΑ] της επιχείρησης- εργοδότη. Έτσι, όταν στη λίστα που ανοίγει δεν εμφανίζεται κανένα παράρτημα, τότε επιλέξτε το μενού [Μητρώα] -[Στοιχεία Εργοδότη] και ελέγξτε ότι δεν είναι κενό κανένα από τα πεδία:

α) (Δ.Ο.Υ. ή β)μόνο σε περίπτωση φυσικού προσώπου: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα. Εφόσον κάποιο/α από τα πεδία είναι κενό/α, θα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδικασία Μεταβολής Στοιχείων Εργοδότη στο αρμόδιο παράτημα ΕΦΚΑ για να καταχωρηθούν τιμές στα προαναφερθέντα κενά πεδία. Αμέσως μετά την ενημέρωση των πεδίων από τον ΕΦΚΑ, θα εμφανίζεται και η λίστα των παραρτημάτων.

Στα ειδικά πεδία καταχωρείται ο αριθμός των συμβατικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 40). Στη συνέχεια καταχωρείται ο αριθμός των μειωμένων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας (π.χ. 20), μετά την ένταξη στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Από τις τιμές των ανωτέρω δύο πεδίων υπολογίζεται το ποσοστό της μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και όταν αυτό υπερβαίνει το 50% δεν επιτρέπεται η υποβολή του εντύπου.

Σημειωτέον ότι για τον Ιούνιο οι επιτρεπτές τιμές είναι από 15 έως 30/06/2020.

Όπως ανέφερε, μάλιστα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταίκούρας  χτες η έναρξη του προγράμματος θα βασιστεί σε εθνικούς πόρους μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από την ΕΕ. «Μέχρι σήμερα, και εκτιμούμε μέχρι τέλος Ιουλίου, η Κυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε «καύσιμα» για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Σταίκούρας.

Σημειώνεται ότι το όλο πρόγραμμα μετά την επέκταση που έκανε η κυβέρνηση με την  επιδότηση κατά 60% και των εργοδοτικών εισφορών, θα φτάσει στο 1 δις ευρώ και μάλιστα χωρίς να καλύπτει το τελευταίο δίμηνο του έτους, πλην των εξαιρέσεων για τις αερομεταφορές και τις συναφείς δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το καταβάλουν τα σχετικά ποσά το αργότερο ως το τέλος του μήνα. Μάλιστα αφού υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, μετά τις 10 Ιουλίου, θα πιστωθεί- μετά την αναγκαία διασταύρωση- στο λογαριασμό τους η κρατική ενίσχυση που συνολικά εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 150 εκατ. Ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΔΗΓΙΕΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!