συμβασιούχοι-υπηρεσίας-ασύλου-24ωρη-πα-740477
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 09.03.2020 | 08:00

Συμβασιούχοι υπηρεσίας Ασύλου: 24ωρη πανελλαδική απεργία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου μαζί με το σωματείο εργαζόμενων στη μη κυβερνητική οργάνωση Άρσις για την Τετάρτη 11 Μαρτίου, καλώντας να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Με την απεργία τα δύο σωματεία ζητούν την κατάργηση του νέου νόμου για το άσυλο και την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, ο νέος νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 «καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και περιορίζει δραματικά τόσο την πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου, όσο και τη διασφάλιση του ίδιου του δικαιώματος για διεθνή προστασία». Επίσης, σημειώνουν ότι «στο σύνολό του ο νόμος εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις, που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Με το νέο νόμο, εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου ωθούνται «σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ «εργάζονται υπό καθεστώς επισφάλειας, υπογράφοντας επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπό το συνεχή φόβο απόλυσης, ενώ στην πράξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», την ώρα που «οι διοικήσεις των ΜΚΟ απειλούν τους εργαζόμενους των ΜΚΟ με απολύσεις πανελλαδικά».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ: 2014     ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: 30259                                 Π. Κανελλοπούλου 2,  Αθήνα, Τ.Κ. 10177

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου 2020

Η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών διανύει πλέον τον 7ο χρόνο λειτουργίας τους και  οι συνθήκες εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν. Πολλά κτήρια της υπηρεσίας είναι λυόμενες κατασκευές χωρίς τα στοιχειώδη, κτίρια εκτεθειμένα σε πλήθος παραγόντων επικίνδυνων για την υγεία, χωρίς επαρκείς χώρους και παροχές, κάποιες φορές χωρίς καν θέρμανση / ψύξη, ανεκτές τουαλέτες ή εξόδους κινδύνου, και ανοιχτοί χώροι-προαύλια όπου επικρατεί συνωστισμός, αταξία, μέχρι και χάος είναι το περιβάλλον (για την ακρίβεια απλά μέρος της τραγικής εικόνας) όπου εξυπηρετούνται καθημερινώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες επωφελούμενοι και εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι με σημαντικές επιβαρύνσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Ταυτόχρονα  την ίδια ώρα ο νέος νόμος 4636/2019 περί διεθνούς προστασίας, προκαλεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία και οδηγεί  σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι εργάζονται στο κόκκινο από το 2015 οπότε και ξεκίνησε η προσφυγική κρίση , με την προτεραιοποίηση των υποθέσεων μιας σειράς κατηγοριών αιτούντων άσυλο , αύξηση του αριθμού συνεντεύξεων, επίσπευση των διαδικασιών, σύντμηση των προθεσμιών και επέκταση του συστήματος των βαρδιών, κυρίως στα νησιά, αλλά και την ξαφνική  αλλαγή της έδρας της Υπηρεσίας.

Την στιγμή που η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη από μόνιμο προσωπικό η λύση που προκρίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι η πρόσληψη περισσότερων συμβασιούχων, ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και η αξιοποίηση ένστολων στις διαδικασίες ασύλου.

Απότοκο όλων αυτών ήταν και η πρόσφατη άρση του δικαιώματος συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους στην Υπηρεσία Ασύλου, που δεν θα ήταν αναγκαία, αν η υπηρεσία ήταν πλήρως και επαρκώς στελεχωμένη με μόνιμο προσωπικό, όπως κατά επανάληψη έχουμε εκφράσει και κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους.

O Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών υλοποιώντας την απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των μελών του, προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαρτίου 2020 ζητώντας:

– Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας

-Άρση του αποκλεισμού των υπαλλήλων από το σύστημα της κινητικότητας

-Πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού

-Βελτίωση- Τροποποίηση του  νόμου 4636/2019