Συμβασιούχοι: Καταθέτουν πρόταση νόμου στη Βουλή για μονιμοποίηση (έγγραφο)

Πρόταση νόμου θα καταθέσουν σήμερα Πέμπτη στη Βουλή, οι συμβασιούχοι οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 μ.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου θα καταθέσουν και το σχετικά έγγραφα τους.

Στην ανακοίνωση τους, σημείωνουν:

«Όλοι μαζί, άσχετα από σχέση εργασίας, έχουμε την υποχρέωση να βρεθούμε στο δρόμο του αγώνα. Να απαιτήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση που διοργανώνει την Πέμπτη 8 Νοέμβρη στις 5.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα συμμετάσχουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαϊας, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας και το Σωματείο Οδηγών – Χειριστών Δήμου Πάτρας, δρομολογώντας πούλμαν που θα αναχωρήσουν στην 1 το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Νοέμβρη από τον Άγιο Ανδρέα. Στην κινητοποίηση στην Αθήνα στο πλευρό των εργαζομένων θα παραβρεθεί και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας.

Εξάλλου, την συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής στην Αθήνα, στην πλ. Κλαυθμώνος, αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε. Μάλιστα δρομολογεί πούλμαν, που θα αναχωρήσει στη 01.00 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ενώ για την κάλυψη των εργαζομένων που θα θελήσουν να έλθουν στην κινητοποίηση έχουμε προκηρύξει 2ωρη στάση εργασίας από τις 12.30 έως τις 14.30. Επίσης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων.

Σημειώνεται ότι ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνει την Πέμπτη στις 18.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης.

Το Κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής στην ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους εργαζόμενους «να βροντοφωνάξουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την πολιτική που συνεχίζει εντατικότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τσακίζει τις ζωές μας. Η πολιτική αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμια. Αποσκοπεί στο πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η πλειοψηφία των δημάρχων, πιστή στην αρχή αυτή, αρνείται να ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απαξιώνοντας υπηρεσίες που δίνονται χάρισμα στους ιδιώτες ή εντατικοποιεί σε ακραίο βαθμό την εργασία με δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση – κάλεσμα έχει ως εξής:

«Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας:

Εσάς που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πιστές στο κεφάλαιο, σας εκμεταλλεύονται σαν εκλογική πελατεία και σαν έρμα.

Εσάς που το σωματείο δεν σας εγγράφει σαν μέλη, υπακούοντας την ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ που σταθερά σας θεωρεί αναλώσιμους.

Εσάς που η χρόνια επαγγελματική ομηρία δεν σας αφήνει να ονειρεύεστε, να κάνετε οικογένεια, που ζείτε με τον καθημερινό φόβο την απόλυσης.

Σηκώστε το κεφάλι. Βγείτε στο δρόμο, παλέψτε μαζί μας. Διεκδικείστε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Εσείς που βρεθήκατε μετά από χρόνια στην ανεργία λόγω του 3Κ διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά και εσάς που κριθήκατε επιτυχόντες. Οι ανάγκες ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτονται από μερικές χιλιάδες προσλήψεις. Το ξέρετε. Το ξέρουν και οι δημότες που κάθε χρόνο λαμβάνουν χειρότερες υπηρεσίες, παρά το άγριο χαράτσωμα που δέχονται μέσω των ανταποδοτικών. Μαζί απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πρόσληψη όλων των επιτυχόντων και μετατροπή των συμβάσεων των υπολοίπων σε αορίστου χρόνου. Οι συνάδελφοι το γνωρίζουν. Αν βρίσκονται στη δουλειά μέχρι και τώρα, το οφείλουν στις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις. Δεν τους χαρίστηκε τίποτα.

Εσείς που εργάζεστε για πολλά χρόνια στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, στους παιδικούς σταθμούς σαν ΕΣΠΑ, μην αρκείστε στις ψευδαισθήσεις. Αρκετά ψέματα ακούσατε. Δεν έχετε να χωρίσετε τίποτα με τους άλλους εργαζόμενους. Μόνο με μαζικό συλλογικό αγώνα μπορούν οι συμβάσεις σας να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ήδη μιλούν για 500 εργαζόμενους λιγότερους και για διαγωνισμό ΑΣΕΠ στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Ως εδώ.

Εσείς, που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανεργία και κάτω από την πίεση των αναγκών, αναγκαστήκατε να δουλέψετε στα προγράμματα κοινωνικής ωφέλειας για 495 ευρώ καθαρά για τους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ καθαρά κάτω 25 ετών. Σας καλούμε να μην ανεχθείτε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση. Να παλέψετε για μισθούς σύμφωνα με των μονίμων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να καταργήσουμε στην πράξη τον ξεδιάντροπο διαχωρισμό στο μεροκάματο με βάση την ηλικία. Για ασφάλιση από την πρώτη μέρα εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όλους.

Όλοι εσείς (σχολικές καθαρίστριες, γυμναστές, μουσικοί κ.ά.) που δεν ανέχεστε να αντιμετωπίζεστε σαν προσωρινοί και ανακυκλώσιμοι, που δεν ανέχεστε τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας και ομηρίας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σας καλεί μαζί με τους συναδέλφους μόνιμους και αορίστου χρόνου, να ενώσετε τις φωνές και τις αγωνίες σας με τους χιλιάδες εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα που ζουν τον ίδιο εφιάλτη. Η εργασιακή ανασφάλεια και η εντατικοποίηση δεν ξεχωρίζει εργασιακές σχέσεις.

Να βροντοφωνάξουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την πολιτική που συνεχίζει εντατικότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που τσακίζει τις ζωές μας. Η πολιτική αυτή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμια. Αποσκοπεί στο πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η πλειοψηφία των δημάρχων πιστή στην αρχή αυτή, αρνείται να ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, απαξιώνοντας υπηρεσίες που δίνονται χάρισμα στους ιδιώτες ή εντατικοποιεί σε ακραίο βαθμό την εργασία με δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα.

Αυτή η «κανονικότητα» δεν έχει ίχνος «δικαιοσύνης» για όλους εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Οι μισθοί πείνας και η εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων. Έχει στόχο την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Όλοι μαζί, άσχετα από σχέση εργασίας, έχουμε την υποχρέωση να βρεθούμε στο δρόμο του αγώνα. Να απαιτήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κυρίες και Κύριοι

Τα διαχρονικά χτυπήματα στη Μόνιμη και Σταθερή εργασία, από όλες τις κυβερνήσεις, και η αντικατάσταση της με ευέλικτες – ελαστικές μορφές εργασίας έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία στο σύνολο των υπηρεσιών των δήμων. Σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας κυριαρχούν στους δήμους με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να μην μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους συναδέλφους συμβασιούχους .

Συγκεκριμένα: Στους παιδικούς σταθμούς όπου παραπάνω από το μισό προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων δουλεύει μέσα από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Κάθε Σεπτέμβρη οι συνάδελφοι ζουν με το άγχος και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά την επόμενη χρονιά.

Στις υπηρεσίες καθαριότητας έχουμε τους συμβασιούχους με παράταση που παραμένουν στη δουλειά με δικαστικές αποφάσεις, το προσωρινό «Μόνιμο Προσωπικό» που ήρθε μέσα από την 3Κ και στην ουσία είναι και αυτοί συμβασιούχοι αφού έχουν υπογράψει 8μηνες συμβάσεις και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το αργότερο θα έχουν απολυθεί. Και βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και τα 2μηνα και 3μηνα κ.λ.π.

Στο Βοήθεια στο Σπίτι, 3.500 συνάδελφοι δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια και εξυπηρετούν πάνω από 100.000 ανήμπορων ηλικιωμένων ανθρώπων. Και ενώ η σημερινή κυβέρνηση στο άμεσο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι αυτοί οι συνάδελφοι θα μονιμοποιηθούν, σήμερα τους δηλώνει ότι θα βγάλει προκήρυξη στα πρότυπα της 3Κ, παρότι όλοι ομολογούν την απότυχία της συγκεκριμένης προκήρυξης αφού μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων έμεινε εκτός. Αποτέλεσμα όσο και να μοριοδοτηθούν οι συνάδελφοι μεγάλο μέρος αυτών είναι σίγουρο ότι θα απολυθεί αφού ένα ποσοστό της τάξης του 20% με 25% θα προσληφθεί μέσα από τις ειδικές κατηγορίες.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις ΔΕΥΑ. Χωρίς τους συναδέλφους συμβασιούχους οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν μπορεί να λειτουργήσουν σημείωνουμε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δουλεύουν με πενυχρά Μέσα Ατομικής Προστασίας και με απλήρωτες υπερωρίες.

Σε όλους αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους συναδέλφους μέσα από το Πρόγραμμα της Κοινωφελή Εργασία. Οι συνάδελφοι έρχονται ουσιαστικά για να καλύψουν τα κενά των υπηρεσιών, με μισθούς πείνας των 495 ευρώ για αυτούς που είναι πάνω από 25 ετών και 425 ευρώ για αυτούς που είναι κάτω από 25.

Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Υιοθέτησε πλήρως τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, για αυτό και φρόντισε όχι μόνο να αφήσει αλώβητη όλη την αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και ταυτόχρονα την ενίσχυσε και με μια σειρά άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις. Υλοποίησε μέχρι κεραίας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις απαιτήσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει μια σειρά από τις υπηρεσίες των δήμων να αποδεκατίζονται από προσωπικό, να υποβαθμίζονται με σκοπό το μελλοντικό τους πέρασμα στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τεράστια είναι και η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Παρά τις «επαναστατικές» κορώνες και τα κροκοδείλια δάκρυα που κατά καιρούς χύνουν για τους συμβασιούχους η πλειοψηφία των δημάρχων υλοποίησαν στο ακέραιο τη συγκεκριμένη πολιτική και σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν και σε ακόμα αντιδραστικότερες αποφάσεις. Σήμερα με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού ολόκληρες υπηρεσίες ιδιωτικοοποπιούνται όπως για παράδει γμα ο ηλεκτροφωτισμός.

Από τη μεριά μας θεωρούμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνάδελφοι δεν μπορεί να σέρνονται στα δικαστήρια και να χαλάνε το μισό τους μισθό στους δικηγόρους για το δικαίωμα τους στη δουλειά. Δεν μπορεί να ζουν καθημερινά με το άγχος για το τι θα τους ξημερώσει την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα μετατρέπει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου Χρόνου και Έργου σε Αορίστου Χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο το καθεστώς της Κοινωφελής Εργασίας. Οι συνάδελφοι με τον ερχομό τους στους δήμους δουλεύουν σε θέσεις που θα έπρεπε να υπάρχει Μόνιμο Προσωπικό και αντί να αμοίβονται με μισθούς ίσους με το τακτικό προσωπικό οι συνάδεφλοι αμοίβονται με μισθούς πέινας των 495 ευρώ για αυτούς που είναι άνω των 25 ετών και και 425 για αυτούς που είναι κάτω από 25 έτη.

Πρόταση Νόμου.

Γνωρίζετε ότι η πανσπερμία των σχέσεων εργασίας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στους δήμους έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών.

Η εργασιακή εμπειρία των συναδέλφων συμβασιούχων όλων των κατηγοριών αποτελεί πολύτιμο στήριγμα για τη λειτουργία των υπηρεσιών αφού δουλεύουν για πολλά χρόνια στις υπηρεσίες των δήμων και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών. Οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου, ύδρευσης και αποχέτευσης, οι παιδικοί σταθμοί, το Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π. στηρίζονται στη κυριολεξία σε αυτούς τους συναδέλφους. Χωρίς αυτούς οι υπηρεσίες την επόμενη μέρα σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δημοτών, αφού το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό έχει μειωθεί αισθητά λόγο της απαγόρευσης των προσλήψεων αλλά και λόγο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Γνωρίζετε ότι τυχόν απόλυση τους θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο στη ζωή τους αλλά και στη ζωή των οικογενειών τους. Οι συνάδελφοι δεν προσληφθήκαν παράνομα. Προσληφθήκαν σύμφωνα με την κατά καιρό κείμενη νομοθεσία και ουδέποτε μπήκε θέμα αμφισβήτησης στη διαδικασία πρόσληψης.

Τέλος θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας ότι οι συνάδελφοι στα τόσα χρόνια που δουλεύουν δεν έχουν καμιά εξέλιξη ούτε στο μισθό τους, ούτε στο βαθμό τους. Αυτό που το μόνο προσμετράτε είναι μόνο η προϋπηρεσία τους.

Όσο δεν για τους συναδέλφους στη Κοινωφελή Εργασία άμεσα θα πρέπει να σταματήσει ο επαίσχυντος διαχωρισμός με βάση την ηλικία, ασφάλιση από τη π΄τωτη μέρα της πρόσληψης τους, κανένας συνάδελφος δεν θα πρέπει να έχει μισθό κάτω από 751 ευρώ, όπως και να έχουν επίδομα ανεργίας από τη πρώτη μέρα της απόλυσης τους και

Η πρόταση μας:

Κάθε νομοθετική διάταξη ελαστικοποίησης της εργασίας καταργείται. Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού μετατρέπονται αυτοδικαίως από Ορισμένου Χρόνου , Έργου, σε Αόριστου Χρόνου.

Εργαζόμενοι που δούλευαν μέχρι και πριν 10 μήνες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου ή Έργου στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης καθαριότητας ή σε άλλες τεχνικές υπηρεσίες (πράσινο, ηλεκτρολόγοι, εργάτες νεκροταφείου) και σήμερα είναι απολυμένοι επαναπροσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου.

Για τη κοινωφελή Εργασία. Μέχρι την κατάργηση των απαράδεκτων προγραμμάτων οι συνάδελφοι να έχουν ίσο μισθό και ίσα δικαίωματα με το υπόλοιπο τακτικό προσωωπικό. Άμεσα θα πρέπει να σταματήσει ο επίασχυντος διαχωρισμός με βάση την ηλικία, ασφάλιση από τη πρωτη μέρα της πρόσληψης τους, κανένας συνάδελφος δεν θα πρέπει να έχει μισθό κάτω από 751 ευρώ, όπως και να έχουν επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΒΟΥΛΗ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!