συμβασιούχοι-εργαζόμενοι-υπποα-κίνδ-533675
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 16.09.2018 | 19:48

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΥΠΠΟΑ: Κίνδυνος τερματισμού του έργου ψηφιοποίησης

Ένα εμβληματικό έργο στο χώρο του πολιτισμού που προστατεύει και αναδεικνύει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, μιλά στην σύγχρονη ψηφιακή γλώσσα και σκοπεύει στη διάχυση της γνώσης στο ευρύτερο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό βρίσκεται για μια ακόμη φορά υπό την απειλή του τερματισμού, καθώς  πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων 58 εκτάκτων αρχαιολόγων που εργάζονται σε αυτό.

Πρόκειται για το έργο της καταγραφής και ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. όπου εργάζονται 58 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι με υψηλή εξειδίκευση από το Δεκέμβριο του 2012 με σταδιακές προσλήψεις, βάσει κριτηρίων ΑΣΕΠ, και συνεχίζουν με ολιγόμηνες παρατάσεις, στην πλειοψηφία τους μηνιαίες έως σήμερα, καταγράφοντας και ψηφιοποιώντας συστηματικά το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο. Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουν την επανειλημμένη ασφυκτική πίεση των λήξεων των συμβάσεων τους.

Κατά το τελευταίο τρίμηνο οι εργαζόμενοι, όπως περιγράφουν οι ίδιοι, απασχολούνται με τη διεκπεραίωση εργασιών που στόχο έχουν τη βεβιασμένη λήξη του έργου. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων έχουν προκύψει από τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στο έργο που αφενός η εμπλοκή τους καταστρατήγησε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο αυτό και αφετέρου αποδείχθηκε ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό δυσχεραίνει το έργο και υποβαθμίζει το δημόσιο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

«Με δεδομένο τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των ακατάγραφων μνημείων αλλά και την αποδεδειγμένη πίεση των υποστελεχωμένων Εφορειών Αρχαιοτήτων να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε καταγραφές, ώστε να αποτρέψουν τον ορατό κίνδυνο της αρχαιοκαπηλίας πρωτίστως, το έργο της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης οφείλει να συνεχιστεί, καθώς έχει αποδειχτεί το σημαντικότερο εργαλείο για τη συστηματική καταγραφή των κινητών ευρημάτων με κοινό κώδικα σε εθνικό επίπεδο», λένε οι εργαζόμενοι, συμπληρώνοντας: «Το έργο της καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων δε μπορεί να περιορίζεται σε στενά χρονικά όρια δίνοντας πρόσκαιρη εργασία σε εξειδικευμένο προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις. Δε μπορεί να αρκείται σε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Η καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος με σκοπό τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη των κατά τόπους Εφορειών και δημόσιων μουσείων. Η δημόσια προβολή του μέσω της ψηφιοποίησής του με την παράλληλη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων αμβλύνει την ανισότητα στην προσβασιμότητα των πολιτιστικών αγαθών και παράλληλα δύναται να προβάλλει παγκοσμίως την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Το υπουργείο πολιτισμού οφείλει να εντάξει το έργο καταγραφής, τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων σε ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για τον πολιτισμό με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα δημιουργώντας νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και αξιοποιώντας δημιουργικά τις δυνατότητες και δεξιότητες των νέων επιστημόνων.

» Έως τότε οι εργαζόμενοι της Ψηφιοποίησης ζητούν από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και τα άμεσα εμπλεκόμενα και συναρμόδια Υπουργεία να εγκύψουν στο πρόβλημα με ευαισθησία και υπευθυνότητα και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου ανανεώνοντας άμεσα τις συμβάσεις εργασίας του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό. Το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία είναι αναντίρρητο και αναφαίρετο για όλους. Εξάλλου θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό εάν ένα έργο τόσο επιτυχημένο, με όλον αυτόν τον όγκο ψηφιακού υλικού κατέληγε σε ένα συρτάρι ξεχασμένο και αχρηστευμένο», καταλήγουν.