Συγκέντρωση εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση τη Δευτέρα 02/11 στις 18:00, έξω από τη Λότζια πραγματοποιεί η κίνηση εργαζομένων Κοινωφελούς εργασίας Ηρακλείου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Είμαστε εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου από το 2018 με το πρόγραμμα “Κοινωφελούς εργασίας” 8/2018 και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό ( 550.35 ευρώ) παρόλο που παράγουμε την ίδια εργασία με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας.
Έπειτα από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και με την στήριξη σωματείων και συλλόγων, καταφέραμε να πετύχουμε ένα από τα αιτήματα μας και με υπουργική απόφαση παραμείναμε στις θέσεις μας για άλλους τέσσερις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.
Μετά από ένα χρόνο εργασίας , δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί μας απολύθηκαν και οι περισσότεροι δεν είχαν καν τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, καθώς και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρονται για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους και για το πως θα επιβιώσουν χωρίς εργασία. Αντίθετα η πολιτική που ακολουθούν έχει ως σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας και τη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που μπροστά στο φόβο της ανεργίας θα δέχεται όλες τις υποχρεώσεις που του ορίζουν χωρίς κανένα δικαίωμα.
Πολλοί από εμάς πανελλαδικά, κινηθήκαμε δικαστικά με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Στο Ηράκλειο όσοι κινηθήκαμε δικαστικά παραμένουμε στις θέσεις μας με δικαστική απόφαση προσωρινών μέτρων, και κάποιοι άλλοι είμαστε σε αναμονή της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν στις 23/10, για το αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ή θα οδηγηθούμε και πάλι στην ανεργία.
Η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων , ενώ έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από παρέμβασή μας, ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μας βεβαιώνουν ότι θα προβούν «σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις μας», στη πράξη και στα δικαστήρια είναι εναντίον της παραμονής μας στις θέσεις εργασίας μας.
Στο δικαστήριο οι δικηγόροι του δήμου όχι μόνο υποστήριξαν την ανακύκλωση των εργαζομένων υπηρετώντας πιστά ένα σύστημα που στηρίζει και επιβάλλει τις κάθε λογής ελαστικές μορφές εργασίας (δίμηνα, τετράμηνα, οχτάμηνα, μπλοκάκι, επικουρικοί κ.α.), αλλά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η απόλυση μας θα σημάνει την οικονομική και ηθική μας καταστροφή αφού εν μέσω πανδημίας είναι σχεδόν αδύνατον να βρούμε αλλού εργασία. Ακόμα δεν θα έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί μας δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.
Οι συνάδελφοι μας, όπως και οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν πως είμαστε απαραίτητοι, αφού όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών είναι υποστελεχωμένες, λόγω συνταξιοδοτήσεων, απουσίας προκηρύξεων, εσωτερικών μετακινήσεων, και του άρθρου 103 του Συντάγματος (το οποίο απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου). Στην περίπτωση απομάκρυνσης μας οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα και δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου ετών που δουλεύουμε στις υπηρεσίες του Δήμου, ξέρουμε πολύ καλά πόσο ανάγκη υπάρχει για μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας.

· Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία. Αναγνώριση των πτυχίων για τις αντίστοιχες θέσεις που καλύπτουμε. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ , για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.

· Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.

· Εγγραφή των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα στα σωματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

· Μοριοδότηση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

· Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο επιδοτούμενος χρόνος ανεργίας.

· Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

· Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

· Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

· Κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (αυτές οι μορφές εργασίας καταπατούν το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία).
Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του!
Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα!
Καλούμε σε: Συγκέντρωση την Δευτέρα 02/11 στις 18:00, έξω από τη Λότζια.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!