ΡΟΗ
προηγ επομ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Π. Αττικής για το ΧΥΤΑ Φυλής την Τετάρτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15), θα πραγματοποιήσουν φορείς και συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά, την Τετάρτη 12/5 στις 18:00.

Ειδικότερα:

ΝΑ ΖΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ:

 • Έχεις πολλαπλάσιες πιθανότητες να προσβληθείς από νεοπλασματικές ασθένειες (καρκίνους), σε σχέση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Αττικής (την περίοδο 1999 – 2015 οι θάνατοι στις περιοχές γύρω από την χωματερή αυξήθηκαν κατά 31,7 %, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για το σύνολο της περιφέρειας Αττικής ήταν 10,1 %).
 • Βάζεις σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία των παιδιών, των ατόμων τρίτης ηλικίας και των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας.
 • Συμβιώνεις με την έντονη δυσοσμία από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που υπάρχουν στην εγκατάσταση στη Φυλή, σε τέτοιο βαθμό, που πολύ συχνά σε αναγκάζει να κλείνεις ερμητικά πόρτες και παράθυρα, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Αναπνέεις έναν ατμοσφαιρικό αέρα, γεμάτο από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες, κάθε φορά που ξεσπά μια από τις συχνές φωτιές, μέσα και έξω από την εγκατάσταση στη Φυλή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ!

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής.

Επεκτείνουν και μονιμοποιούν τις παλιές εγκαταστάσεις στη Φυλή

 • Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ με δυναμικότητα, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
 • Αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το υφιστάμενο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ), ώστε να επεξεργάζεται 400.000 χιλ. τόνους απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή «προϊόντων» που θα οδηγούνται για καύση και όχι την περαιτέρω ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
 • Συνεχίζουν την καύση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ), στο μοναδικό για όλη τη χώρα αποτεφρωτήρα, που «καίει» 12-15 τόνους ημερησίως από 1.800 σημεία της χώρας. Μάλιστα, προωθείται διαγωνισμός για την  αναβάθμισή του, καθώς το 2022 κλείνει 20 χρόνια ζωής και προετοιμάζεται η συνέχιση της λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια, αποτεφρώνοντας μέχρι και 30 τόνους ημερησίως.

Προχωρούν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στα Δυτικά της Αττικής

 • Προχωρούν διαγωνισμοί για την κατασκευή δύο νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και οργανικών σε Φυλή και Σχιστό, δυναμικότητας 450.000 και 270.000 χιλ. τόνων αντίστοιχα, πάλι με τη λογική της παραγωγής καύσιμων υλικών και με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για 30 χρόνια περίπου.
 • Με ευθύνη της κυβέρνησης, προετοιμάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, ώστε να καίει αυτά που θα «παράγουν» οι παλιές και οι νέες μονάδες επεξεργασίας. Αντί η μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων να ενισχύσει την ανακύκλωση, γίνεται το εργαλείο για να καθηλωθεί η ανακύκλωση σε χαμηλά ποσοστά, να έχουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη ψηλά ποσοστά σύμμεικτων σκουπιδιών και να κερδοσκοπούν οι εργολάβοι.

 Αδιαφορούν για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική

Την ίδια ώρα που στήνουν νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις στα Δυτικά, αδιαφορούν πλήρως για την ουσιαστική ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης, σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή γειτονικών δήμων.

Τα «πράσινα σημεία», οι υποδομές υποδοχής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων καρκινοβατούν και όπου κάτι προωθείται είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων και για να παραχωρηθούν νέοι τομείς δραστηριότητας στους ιδιώτες, με τους δήμους θεατές των επικοινωνιακών επιλογών του κ. Πατούλη.

Επαναπαύονται με την ύπαρξη της χωματερής στη Φυλή, την οποία επεκτείνουν συνεχώς, αναβάλλοντας ένοχα την απόφαση δημιουργίας νέων χώρων ασφαλούς ταφής των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), εκτός Δυτικής Αττικής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής και να μπορέσει να «κυλήσει» ομαλά η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών

 Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΙΣΗ ΑΞΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υπέρτατη αξία. Τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων  των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου. Δε μένουμε με «σταυρωμένα» χέρια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπει τέρμα στο κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
 • Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)
 • Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
 • Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
 • Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
 • Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
 • Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
 • Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
 • Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]