Στρατινάκη: Τέλος εβδομάδας το 2ο self test σε εργαζόμενους- Τι ισχύει για τα θετικά

Για «πρόβα» του τρόπου εφαρμογής του μέτρου των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε εργαζόμενους επτά κλάδων του ιδιωτικού τομέα και σε κάποιους κλάδους του Δημοσίου αυτήν την εβδομάδα έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr.

Όπως διευκρίνισε οι έλεγχοι για την υποβολή του τεστ για τον κορονοϊό ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα. «Είναι μία περίοδος χάριτος να το προμηθευτούν οι εργαζόμενοι και να κάνουν τη διαδικασία χωρίς άγχος και χωρίς να υπάρξουν ουρές έξω από τα φαρμακεία» είπε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως την ερχόμενη εβδομάδα, 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υποβολή».

«Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση που περιλαμβάνει περίπου 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους. Δόθηκε η δυνατότητα την πρώτη εβδομάδα, που δεν θα επιβληθούν κυρώσεις, οι εργαζόμενοι να προμηθευτούν τα self tests με την ησυχία τους να κάνουν τη διαδικασία και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μέσω της πλατφόρμας. Αυτό ξεκινά από σήμερα, οι διαδικασίες ελέγχου και κυρωτικών κανόνων ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Δηλαδή εάν κάποιος προμηθευτεί το self test μπορεί να το κάνει, σήμερα Δευτέρα και να πάει στη δουλειά του, αλλά τη δήλωση μπορεί να την ανεβάσει και την Τετάρτη, όμως από την ερχόμενη εβδομάδα, 24 ώρες πριν την προσέλευση στην εργασία, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής. Πρόκειται για με περίοδο χάριτος. Η αυστηρή διαδικασία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα το τεστ γίνεται, αλλά χωρίς τον περιορισμό της αποκλειστικής προθεσμίας του 24ωρου πριν την προσέλευση», τόνισε η Άννα Στρατινάκη.

Η ίδια σημείωσε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσει η προμήθεια του 2ου τεστ ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια τους από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, η ημέρα που ο εργαζόμενος κάνει τον επαναληπτικό έλεγχο είναι πληρωτέα από τον εργοδότη.

Στην περίπτωση που βγει ξανά θετικό το τεστ υπάρχει διάταξη ώστε στις 14 ημέρες καραντίνας να πληρώνεται κανονικά και όταν επιστρέψει στην εργασία του να αναπληρώσει τον χρόνο εργασίας αυτό με μάξιμουμ 1 ώρα την ημέρα μετά.

Αναφορικά με τις κυρώσεις, για τον εργοδότη προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεχτεί χωρίς δήλωση εργαζόμενο, 500 ανά άτομο και 1.500 σε περίπτωση που δεχθεί εργαζόμενο που είναι θετικός.

Ερωτηθείσα για τις περιπτώσεις ανθρώπων που «εργάζονται» βοηθώντας κυρίως συγγενείς τους σε οικογενειακής επιχειρήσεις, αλλά χωρίς να έχουν εργασιακή σχέση, ξεκαθάρισε ότι, «η υπουργική απόφαση αναφέρεται στους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό λοιπόν τι σημαίνει ότι για να υπάρξει ευκρίνεια στην πληροφορία, όσοι άνθρωποι έχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία μπαίνουν με πρώτη προτεραιότητα στην διαδικασία αυτή. Εάν κάποιος είναι βοηθητικός σε μια εργασία, δεν μπορεί να τον εντοπίσει το σύστημα για να του δώσει τα αντίστοιχα στοιχεία με βεβαιότητα. Θα χρειαστεί να πάει σε μια δημόσια δομή και για την αυτοπροστασία του ιδίου. Αυτό έχει να κάνει και με τους εργοδότες».

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ΚΑΔ χονδρεμπορίου και ΚΑΔ λιανεμπορίου, τότε υποχρέωση για self test έχει μόνο ο εργαζόμενος που εργάζεται στη λιανική πώληση.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΤΡΑΤΗΝΑΚΗ, SELF TEST


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!