στο-στε-κατά-της-διαθεσιμότητας-ποεδη-245608
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 01.10.2013 | 23:05

Στο ΣτΕ κατά της διαθεσιμότητας ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι στο υπουργείο Εμπορίου

Στο ΣτΕ προσφεύγουν κατά τη διαθεσιμότητας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου.

Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς  ζητούν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες καταργήθηκαν 1.665 οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και 100 θέσεις στο υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης και τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 26, 74 και 103.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η διαθεσιμότητα  είναι αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τέλος, σύμφωνα με τις προσφυγές η ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας των 1.765 υπαλλήλων έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και του υπουργείου Εμπορίου. Αντίθετα, συνεχίζουν, έγιναν αποσπασματικά και περιστασιακά και αφού προηγουμένως εξαγγέλθηκε ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις «κατέβηκαν ‘ρολά’ σε οκτώ νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και εκδίδονται νέοι Οργανισμοί στα νοσοκομεία με κατάργηση 770 τμημάτων, χιλιάδων κλινών και οργανικών θέσεων».

Επικαλούμενη δε κυβερνητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «2,5 εκατομμύρια πολίτες είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας», η ΠΟΕΔΗΝ, στρέφει τα βέλη της στο εισιτήριο πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, κατηγορώντας την «κυβέρνηση των μνημονίων» πως θεσμοθετεί ένα «χαράτσι» για εισαγωγή και εξέταση στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «έθεσε στην πυρά των διαθεσιμοτήτων 1665 Υγειονομικούς», παρά τις «μεγάλες ελλείψεις προσωπικού», κατηγορώντας τον πως «μεταχειρίζεται το υγειονομικό προσωπικό ως ‘πειραματόζωα’ των διαθέσεων της τρόικα».