ΣτΕ: Επικύρωσε απόφαση πειθαρχικού για απολύση εφοριακών -Είχαν πάρει «φακελάκι»

Την απόλυση δύο εφοριακών που είχαν πάρει «φακελάκι» 30.000 ευρώ από εταιρεία πετρελαιοειδών της Θεσσαλονίκης για να επισπεύσουν την επιστροφή Φ.Π.Α., επικυρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική απόφαση καθώς οι δύο εφοριακοί είχαν αθωωθεί τελεσίδικα για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης από το Εφετείο Θεσσαλονίκης αλλά για τυπικούς, δικονομικούς λόγους.

Το ΣτΕ επικύρωσε  την  απόφαση για την οριστική παύση που είχε επιβάλλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών το 2013 διότι όπως αναφέρει «δεσμεύεται μεν από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, κατά το μέρος με το οποίο  οι εφοριακοί κρίθηκαν αθώοι της παθητικής δωροδοκίας από κοινού και της συμμορίας», όμως  δεσμεύεται και «ως προς την ύπαρξη των πραγματικών αυτών περιστατικών τα οποία έγιναν δεκτά κατά την κρίση της επίμαχης αποφάσεως του ποινικού δικαστηρίου».

Δηλαδή οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφαίνονται ότι αφού η αθώωση δεν αφορά την απαλλαγή τους από τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία θεωρούν ότι συνέβησαν, αλλά νομικούς λόγους, τότε οι λόγοι απόλυσης, ως πειθαρχικά παραπτώματα υφίστανται. Αναφέρει δε πως «τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετούν το πειθαρχικό παράρτημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας» και έκρινε ότι η ποινή της οριστικής απόλυσης που τους επιβλήθηκε είναι η προσήκουσα.

Όπως υπογραμμίζεται στις επίμαχες δικαστικές αποφάσεις, γυναίκα  εφοριακός έλαβε από εταιρεία πετρελαιοειδών για τον εαυτό της και για λογαριασμό του συναδέλφου της εφοριακού υπαλλήλου «το ποσό των 30.000 ευρώ» προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες προσωρινού ελέγχου», συνέταξαν και υπέγραψαν την έκθεση, βάση της οποίας επιστράφηκε σε αυτή το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α το οποίο είχε ζητήσει με σχετικές αιτήσεις της.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΤΕ, ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΦΑΚΕΛΑΚΙ, ΑΠΟΛΥΣΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!