Συμβασιούχοι στα Κέντρα Υποδοχής: Απλήρωτοι για τρεις μήνες και προς απόλυση

Απλήρωτοι για τους τρεις τελευταίους μήνες της εργασίας τους και συγκεκριμένα για Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι οι συμβασιούχοι στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου, παρότι οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.

Οι συμβάσεις τους είχαν διάρκεια 6 μηνών και μετά την ολοκλήρωση της περιόδου, οι εργαζόμενοι ζητούν παράταση συμβάσεων. Από την μία είχαν λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρουν, από στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας, από την άλλη επικαλούνται τον ίδιο νόμο που δίνει δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων με τις οποίες είχαν προσληφθεί.

«Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου το μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον θέμα δε μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι πιθανή η έκδοση μίας προκύρηξης που δε θα προτάσσει την εμπειρία και την προϋπηρεσία εξειδικευμένου προσωπικού για τους χώρους των ΚΥΤ. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε τις προκυρήξεις της Υπηρεσίας Ασύλου (η οποία ανήκει και αυτή στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), όπου διατηρούνται τα κριτήρια από την πρώτη κιόλας προκύρηξη συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης εμπειρίας στα κύρια προσόντα, κάτι το οποίο αποτελεί μοχλό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ΚΥΤ», αναφέρουν οι συμβασιούχοι σε ανακοίνωσή τους και αναρωτιούνται επιπλέον «πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αφήνει εν κενώ τα ΚΥΤ με προσωπικό ανεπαρκές σε αριθμό που αντιστοιχεί στο 10% της πληρότητας;».

Αυτό που ζητούν είναι μια σαφή, χρονικά προσδιορισμένη, υπεύθυνη απάντηση, στα δίκαια ζητήματα, που τους προβληματίζουν, τα οποία είναι τα εξής, σύμφωνα με υπόμνημά τους:

1. Την ημερομηνία αποπληρωμής των δεδουλευμένων μισθών μας, που αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο 2016, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017, καθώς και την ημερομηνία αποπληρωμής των επιδοτήσεων ενοικίου.

2. Το χρονικό διάστημα δημοσίευσης της νέας προκήρυξης θέσεων ορισμένου χρόνου.

3. Το σχεδιασμό της Υπηρεσίας για την πρόταξή μας/ διασφάλιση της συνέχειας εργασίας μας στη νέα προκήρυξη, όπως όλα τα υπηρεσιακά στελέχη διαβεβαιώνουν προφορικά όλη αυτή την περίοδο. Τα κριτήρια εκείνα, που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της εργασίας όλων μας, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου μας και την αποκατάσταση της άδικης λύσης της. Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της νέας προκήρυξης σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική λύση της εργασίας μας δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού μας από το χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα ανταγωνιστική διεκδίκηση των θέσεων από άλλους εργαζομένους στα Κέντρα. Άμεσος κίνδυνος αποτελεί η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επαναπρόσληψής μας, κάτι το οποίο θα αποτελεί κατάφορη αδικία.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωσή τους:

Κυρίες/οι,

Είμαστε πρώην συμβασιούχοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ΚΥΤ της Ελλάδος.

Στους χώρους όπου καταγράφονται και φιλοξενούνται οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα.

Είμαστε το προσωπικό που δημιούργησε εξ αρχής τις βάσεις και τις δομές σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούν έως και σήμερα τα ΚΥΤ.

Είμαστε εκείνοι που από τις πρώτες μέρες εργασίας βρεθήκαμε σε έναν ανοργάνωτο και γεμάτο ελλείψεις χώρο, τον οποίο οργανώσαμε καθιστώντας τον λειτουργικό. Είμαστε εκείνοι που δημιούργησαν βάσεις δεδομένων και έστησαν τομείς όπως:

• Γραφείο διοίκησης

• Αποθήκες

• Γραφείο στέγασης

• Τεχνικό τμήμα

• Γραφείο ενημέρωσης

• Δίκτυο Η/Υ

Συγκεντρωτικά δημιουργήσαμε ένα διαχειρίσιμο και μεγάλης έκτασης αρχείο δεδομένων πάνω στο οποίο βασίστηκαν και φορείς όπως

• Υπηρεσία Ασύλου

• Στρατός

• ΜΚΟ

Η φύση της εργασίας μας ήταν άμεσα συνυφασμένη με τη διαχείριση ευαίσθητων και εμπιστευτικών δεδομένων για τα οποία ήμασταν υπόλογοι απέναντι στην Κεντρική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα με αίσθημα υπευθυνότητας συντονίζαμε όλα τα τμήματα των ΚΥΤ.

Προσληφθήκαμε σε ένα χώρο με αυξημένο συντελεστή επικινδυνότητας όπως έχει αναφερθεί και σε συνεχείς εκθέσεις του αρμόδιου φορέα ( πυρασφάλεια, καμία μέριμνα για εμβολιασμούς).

Από προσωπική εμπειρία θα θέλαμε να προσθέσουμε το στοιχείο του ετεροχρονισμού. Συγκεκριμένα, λύσεις προτείνονταν αφού πρώτα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα χωρίς να έχουν προβλεφθεί όπως και θα έπρεπε. Επιμορφωθήκαμε από φορείς λαμβάνοντας μέρος σε σεμινάρια, τα όποια είχαν χρηματικό κόστος με απότερο σκοπό την εξειδίκευσή μας.

Όντας εκπαιδευμένοι και βιώνοντας δύσκολες εργασιακές συνθήκες για μήνες προσφέραμε τεχνογνωσία και εμπειρίες στους νεοαφιχθέντες μόνιμους υπαλλήλους. Δουλεύοντας ασταμάτητα για 6 μήνες όντας απλήρωτοι τους πρώτους τρεις (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος) αποδείξαμε την καλή μας διάθεση και αυταπάρνηση στις θέσεις που μας είχαν ανατεθεί.

Πλέον, παρότι η σύμβασή μας έχει λήξει παραμένουμε απλήρωτοι για τους 3 τελευταίους μήνες της (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος).

Ανοίγοντας ένα νέο ζήτημα, θεωρούμε σωστό να αναφέρουμε τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που είχαμε από υπηρεσιακά στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας, ότι θα παραμείνουμε στην εργασία μας και θα ανανεωθεί η συμβασή μας όπως ο ίδιος νόμος προβλέπει (βάσει του άρθρου 72 είναι δυνατή η ανανέωση-παράταση των συμβάσεων με τις οποίες προσληφθήκαμε).

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου το μεταναστευτικό αποτελεί φλέγον θέμα δε μπορούμε να διανοηθούμε πώς είναι πιθανή η έκδοση μίας προκύρηξης που δε θα προτάσσει την εμπειρία και την προϋπηρεσία εξειδικευμένου προσωπικού για τους χώρους των ΚΥΤ. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε τις προκυρήξεις της Υπηρεσίας Ασύλου (η οποία ανήκει και αυτή στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), όπου διατηρούνται τα κριτήρια από την πρώτη κιόλας προκύρηξη συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης εμπειρίας στα κύρια προσόντα, κάτι το οποίο αποτελεί μοχλό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ΚΥΤ.

Επιπλέον, αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αφήνει εν κενώ τα ΚΥΤ με προσωπικό ανεπαρκές σε αριθμό που αντιστοιχεί στο 10% της πληρότητας;

Θεωρούμε ότι διεκδικούμε το αυτονόητο, ζητώντας μη αλλαγή κριτηρίων στην αναμενόμενη προκύρηξη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπως συμβαίνει και με την Υπηρεσία Ασύλου.

Επομένως, αφού οι δύο προηγούμενες προκυρήξεις της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχαν συνταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η εξειδικευμένη εμπειρία να αποτελεί κύριο κριτήριο πρόσληψης, δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μπορεί να μην ισχύσει αυτή τη φορά κάτι τέτοιο.

Εκτός, αν η πολιτική βούληση κάποιων είναι σημαντικότερη από τη αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Οι πρώην συμβασιούχοι υπάλληλοι των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης

Υπόμνημα Επιτροπών Συμβασιούχων

ΘΕΜΑ: Υπόμνημα διαμαρτυρίας Συμβασιούχων Υπαλλήλων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προς τους αρμόδιους φορείς.

Αξιότιμες κυρίες/κύριοι,

Με ιδιαίτερη ανησυχία, υπέρτατη υπομονή και έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις διοικητικές ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για ζητήματα, που απασχολούν την μέχρι πρόσφατα εργασία μας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Υπηρεσίας. Εν συντομία, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ποιοι είμαστε και τι μας απασχολεί. Είμαστε οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που σήκωσαν το σημαντικότερο βάρος της διαχείρισης των έντονων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Οι υπάλληλοι, που στελέχωσαν αρχικά τα Κέντρα και με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και αίσθημα ανθρωπισμού υλοποιήσαμε αποτελεσματικά τη λειτουργία αυτών των Κέντρων με όποια προβλήματα ή ελλείψεις. Είμαστε οι υπάλληλοι, που σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πληρωθήκαμε μόνο μια φορά, υπομένοντας καρτερικά, επειδή γνωρίζαμε τα δομικά προβλήματα και αλλαγές τόσο της Υπηρεσίας μας, όσο και του Υπουργείου, που υπαγόμαστε.

Οι υπάλληλοι, που με ζήλο μεταφέραμε τεχνογνωσία σε νέους μόνιμους συναδέλφους, ακόμα και την τελευταία στιγμή, όταν αιφνιδίως ενημερωθήκαμε προφορικά ότι λύεται η σύμβασή μας, ενώ είχαμε πολλαπλές και αντίθετες διαβεβαιώσεις. Είμαστε οι πρώην υπάλληλοι, περισσότεροι εσωτερικοί μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα, που παραμένουμε μέχρι σήμερα με καθημερινό κόστος στους τόπους εργασίας μας, αναμένοντας τη συμμετοχή μας στη νέα προκήρυξη.

Με το παρόν υπόμνημα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει μια σαφή, υπεύθυνη και ανθρωπιστικά συναδελφική απάντηση στα ζητήματα που μας απασχολούν από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας. 

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε μια σαφή, χρονικά προσδιορισμένη, υπεύθυνη απάντηση, στα δίκαια ζητήματα, που μας προβληματίζουν, τα οποία είναι τα εξής:

1. Την ημερομηνία αποπληρωμής των δεδουλευμένων μισθών μας, που αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο 2016, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2017, καθώς και την ημερομηνία αποπληρωμής των επιδοτήσεων ενοικίου.

2. Το χρονικό διάστημα δημοσίευσης της νέας προκήρυξης θέσεων ορισμένου χρόνου.

3. Το σχεδιασμό της Υπηρεσίας για την πρόταξή μας/ διασφάλιση της συνέχειας εργασίας μας στη νέα προκήρυξη, όπως όλα τα υπηρεσιακά στελέχη διαβεβαιώνουν προφορικά όλη αυτή την περίοδο. Τα κριτήρια εκείνα, που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της εργασίας όλων μας, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου μας και την αποκατάσταση της άδικης λύσης της.

Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της νέας προκήρυξης σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική λύση της εργασίας μας δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού μας από το χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα ανταγωνιστική διεκδίκηση των θέσεων από άλλους εργαζομένους στα Κέντρα.

Άμεσος κίνδυνος αποτελεί η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επαναπρόσληψής μας, κάτι το οποίο θα αποτελεί κατάφορη αδικία.

Κύριε Υπουργέ, αξιότιμες κυρίες Διευθύντριες,

θεωρώντας δίκαια τα αιτήματά μας, προσβλέποντας στην θετική σας ανταπόκριση για άμεση επίλυση τους και την κοινωνική σας ευαισθησία, αναμένουμε την άμεση επικοινωνία σας .

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΚΥΤ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!