Σχολικές Καθαρίστριες: Δήλωση συμπαράστασης από τον Δήμο Πατρέων ενόψει απεργίας

  • Απο stergios
  • 10 Φεβρουαρίου 2018 - 11:01
  • Comments Off

Εν όψει της προγραμματισμένης Πανελλαδικής Απεργίας την Δευτέρα 12 Φλεβάρη των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων η Δημοτική Αρχή της πόλης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα δίκαιο και πέρα έως πέρα δικαιολογημένο αγώνα και συμπληρώνει τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι/ες που αγωνίζονται καθημερινά – εν μέσω ανθυγιεινών συνθηκών – να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την καθαριότητα και την υγιεινή 257 Δημόσιων Σχολείων που φοιτούν 30.000 μαθητές/τριες και διδάσκουν 5.000 εκπαιδευτικοί εργάζονται με πιο άθλιο καθεστώς εργασίας για 10 μήνες το χρόνο, αμείβονται με 300ευρώ μέσο όρο, με συμβάσεις ανά αίθουσα χωρίς να υπολογίζεται στην αμοιβή τους οι υπόλοιποι τεράστιοι βοηθητικοί χώροι των σχολείων, χωρίς να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρνείται – παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για μονιμοποίησή τους – να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση της καθαριότητας του Δημόσιου Σχολείου σε επιχειρηματίες μεγαλοεργολάβους ή της εισόδου στο συγκεκριμένο τομέα – με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – των συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) της Κοινωνικής Αλληλέγγυας οικονομίας, που μετατρέπουν κατά όνομα τους εργαζόμενους σε επιχειρηματίες αλλά στη πράξη χειροτερεύουν δραματικά τις συνθήκες εργασίας και όρους αμοιβών.

Σαν Δημοτική Αρχή με κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλάι τους σε ό,τι μας αφορούσε.

Εξασφαλίζεται ανελλιπώς η μισθοδοσία τους παρότι η κρατική χρηματοδότηση αποστέλλεται στους Δήμους με πολύμηνη καθυστέρηση, με την έγκαιρη υπογραφή των συμβάσεών τους. Τους αποδόθηκαν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας – Γάλα με δαπάνη του Δημοτικού Προϋπολογισμού παρά το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατέστησε δικαιούχους χωρίς την αποστολή της απαραίτητης πίστωσης όπως έχει την υποχρέωση “κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα”.

Οργανώθηκαν δύο μεγάλες κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς προβάλλοντας το τεράστιο πρόβλημα της Ανεργίας με σύνθημα «Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα», διεκδικώντας μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, και λύση στο δίκαιο και ώριμο αίτημα απέναντι στην κυβέρνηση: κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου και της πόλης για προσλήψεις με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψή τους με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, θα συνεχιστεί να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και στο μέλλον για «Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ