Σάλος για το «φακελάκι». Διευκρινίσεις απο το υπουργείο Δικαιοσύνης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ρύθμιση που πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή και ανοίγει «παράθυρο» για να γίνει νόμιμο το «φακελάκι».

Η αρχική ρύθμιση, που εισήγαγε προς ψήφιση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, ανέφερε ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή χωρίς χρηματική αξία προς έκφραση ευγνωμοσύνης’. Στην ρύθμιση, όμως, που εγκρίθηκε στις 6 Μαρτίου από το Κοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία, δεν αναφέρεται η επίμαχη έκφραση «χωρίς χρηματική αξία».

Όπως δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στόχος του ήταν κρατικοί λειτουργοί να μην διωχθούν ως επίορκοι, μεσούσης της συζητησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, για μια απλή κινησης ευγνωμοσύνης, όπως για παράδειγμα μια πρόσκληση σε γεύμα απο ασθενή σε γιατρό.

Ρακιντζής:  Κανείς δεν τιμωρήθηκε για μια ανθοδέσμη

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κανένας υπάλληλος δεν τιμωρήθηκε για ανθοδέσμη ή για γλυκά» και πρόσθεσε ότι «πιστεύω πως πρέπει να προσδιοριστεί νομοθετικά το θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα πλαφόν. Οι γιατροί παίρνουν χοντρά φακελάκια. Από την πίσω πόρτα το φακελάκι και το γρηγορόσημο νομιμοποιούνται». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ακόμη και στην περίπτωση που αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη, για τους ίδιους παραβάτες έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. «Και μία μέρα να ισχύει ο νόμος, παραγράφονται τα προηγούμενα αδικήματα».

Στο μεταξυ, την άμεση κατάργηση της διάταξης που ξεκαθάριζε ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς ένδειξη ευγνωμοσύνης ζητά το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Μανιάτη. «Σε κάθε περίπτωση όμως και επειδή κάθε γενικού χαρακτήρα διάταξη σε τέτοια θέματα, μπορεί να ερμηνευτεί – ή παρερμηνευτεί – ως πρόθεση «κάλυψης» κρουσμάτων διαφθοράς, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση κατάργησή της. Στα θέματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρχουν σκιές και αμφισβητήσεις.», τονιζεται στην ανακοίνωση.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΡΥΘΜΙΣΗ, ΦΑΚΕΛΑΚΙ, ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ, ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ


Αφήστε μια απάντηση