Προς κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων

Για ακόμη μια φορά θα πληρώσουν το… μάρμαρο οι συνταξιούχοι. Για να μπορεί να εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Πανελλαδικά και όχι μόνο πιλοτικά, τείνουν προς κατάργηση τα προνοιακά επιδόματα ακόμη και αυτό του ΕΚΑΣ, που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και οι ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80%, προμηνύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το «dikaiologitika.gr».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή χθες, στο σκέλος για τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την υποσημείωση ότι εμφανίζεται αυξημένη η δαπάνη του, «εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησής του και κατά συνέπεια της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων».

Με δεδομένο άρα, ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες, το ΕΚΑΣ είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία και μέσω της αλλαγής των κριτηρίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική κατάργηση του, για χιλιάδες δικαιούχους

Επίσης ανασχεδιάζεται πλήρως όπως έχει ήδη κάνει γνωστό το υπουργείο Εργασίας όλη η προνοιακή πολιτική ώστε να αντικατασταθούν πολλά από τα προνοιακά επιδόματα και να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την περικοπή των πιστώσεων σε ύψος περίπου 800 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια ώστε μπορέσουν αν βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή για το νέο μέτρο που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ αφού εκτός από μνημονιακή δέσμευση. Η Ελλάδα είναι και η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που δεν το έχει εφαρμόσει.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΚΑΣ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ


Αφήστε μια απάντηση