πρόεδρος-αδεδυ-δε-μπορεί-ο-δημόσιος-υ-736481
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 23.07.2020 | 09:19

Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ: «Δε μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να φταίει μια ζωή»

Το πρωί της Τρίτης 22 Ιουλίου κλιμάκιο της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκε τη ΔΟΥ Κοζάνης με αφορμή το αποτρόπαιο περιστατικό της επίθεσης του 45χρονου με το τσεκούρι σε υπαλλήλους της την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάζοντας το γεγονός και δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση στους υπαλλήλους.

Για τη σημασία της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μίλησε  ο επικεφαλής του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κοζάνης κ. Γιώργος Δαλαγιώργος ως ενός μηνύματος που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση όπως και για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Οι καθημερινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο χώρο εργασίας τους αλλά και η ανάγκη να πάψουν να είναι τα «εξιλαστήρια θύματα»  των λάθος χειρισμών της κυβέρνησης θίχτηκαν ως θέματα από τον πρόεδρο του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ κ.  Γιάννη Πάιδα. Χρόνια πριν είχαν επισημάνει τον κίνδυνο τέτοιων περιστατικών επίθεσης σε δημοσίους υπαλλήλους που στην περίπτωση της Κοζάνης επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Βέβαια, δεν είναι μόνο ο χώρος της ΔΟΥ αλλά και άλλοι που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας από συμπολίτες τους όπως αυτός της εκπαίδευσης από γονείς μαθητών ή της  υγείας προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ξεκαθαρίζοντας πως ο υπάλληλος δε φταίει για τα κακώς κείμενα. «Δε μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να φταίει μια ζωή για τα κακώς κείμενα στην πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά αντιπαραβάλλοντας  δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή του κορωνοίού που το σύστημα υγείας και οι εκπαιδευτικοί ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο τρόπο. Όσο για τα μέτρα προστασίας που σκέφτονται να προτείνουν στους αρμόδιους στην κυβέρνηση μεταξύ αυτών είναι η τοποθέτηση ανιχνευτή μετάλλων στην είσοδο υπηρεσιών όπως η ΔΟΥ αλλά και η αστυνομική φύλαξη.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρης Μπράτης μίλησε και εκείνος για περιστατικά βίας που φτάνουν έως και το φόνο όπως συνέβη σε αμαξοστάσιο του Δήμου Διονύσου στην Αθήνα, για την αποψίλωση του δημοσίου που παρόλο αυτά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους αλλά και το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμού. Επιπλέον συνεχάρη το διευθυντή της ΔΟΥ κ. Ποδιώτη για την αυτοθυσία του και πρότεινε τη μονιμοποίηση του συμβασιούχου που τον βοήθησε στην ακινητοποίηση του δράστη.

Τέλος, η κα Ρένα Υφαντή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στη ΣΔΟΕ, απαρίθμησε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων στις ΔΟΥ και είναι : λήψη μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών των υπαλλήλων που υπήρξαν  θύματα βίαιων επιθέσεων τώρα και στο παρελθόν, περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες, φύλαξη των κτιρίων, να γίνει πραγματικότητα η ψηφιακή ΔΟΥ ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στα καταστήματα.