πώς-ένας-δημοσιογράφος-ξεμπλέκει-από-193138
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 28.05.2019 | 16:23

Πώς ένας δημοσιογράφος ξεμπλέκει από τη δαγκάνα του πρώην ΤΕΒΕ

Οδηγίες προς συναδέλφους του που ξαφνικά βρέθηκαν οφειλέτες πολλών χιλιάδων ευρώ στον ΟΑΕΕ, επιχειρεί να δώσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Γ. Καραγιάννης. Ήταν από τους πρώτους που κληθήκαν από το συγκεκριμένο Οργανισμό να καταβάλουν υπέρογκα  ποσά,  επειδή δεν κατέβαλλαν εισφορές ταυτόχρονα και σ’ αυτόν. Οι ίδιοι βέβαια αγνοούσαν αυτήν την οφειλή, δεδομένου ότι η ΕΣΗΕΑ από τη δεκαετία του ’90 διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους με δελτίο παροχής ότι δεν απαιτούνταν καταβολές και στο τότε ΤΕΒΕ – τώρα ΟΑΕΕ – εφόσον ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΠΕΑΘ – μετέπειτα ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Αυτό το καθεστώς προσπάθησε να ανατρέψει ο ΟΑΕΕ το 2015, βάζοντας στο στόχαστρο εκατοντάδες δημοσιογράφους μισθωτούς.  Επέβαλε αναδρομικά καταλογισμό και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και για την απασχόληση ή τις αμοιβές τους με δελτίο παροχής, ενημερώνοντας μάλιστα ότι στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών θα υπολογιστούν κλιμάκια ανάλογα με τα έτη που είχαν το δελτίο παροχής.

Στις 21 Ιουλίου 2015 η ΠΟΕΣΥ με επιστολή προς τον τότε Υφυπουργό για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλο Χαϊκάλη επισήμαινε ότι «έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τους “παλαιούς ασφαλισμένους” δημοσιογράφους, κατόχους Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ), οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου ήταν ασφαλισμένοι ως προς την κύρια ασφάλισή τους στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ για τους κλάδους επικούρησης και υγείας. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η αμοιβή με ΔΠΥ αποτελούσε τρόπο πληρωμής (αντί μισθού) υποκρυπτόμενης παροχής εξαρτημένης εργασίας και όχι τίμημα εκτελέσεως έργου, εμφανίζονται σήμερα οι εν λόγω κάτοχοι ΔΠΥ υποχρεούμενοι εις την καταβολή υπέρογκων ποσών ως ασφαλίστρων και προστίμων προς το πρώην ΤΕΒΕ, σήμερα διεύθυνση του ΟΑΕΕ».

Τα τελευταία δυο χρόνια τη σκυτάλη πήρε η ΕΣΗΕΑ και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από τέσσερα χρόνια για να λυθεί το θέμα με ρύθμιση του τωρινού Υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.

Ο Β. Καραγιάννης, από τους πρώτους που έκαναν χρήση της ρύθμισης, αναφέρει:

«Προς ενημέρωση των συναδέλφων που έχουν υποβάλει αίτηση για διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών “λόγω εύλογης αμφιβολίας”(μπλοκάκια) και των χιλιάδων που έχουν εμπλακεί  εν αγνοία τους με το θέμα, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

Η τυπική διαδικασία μετά την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης διαγραφής είναι απλή εάν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία και ολοκληρώνεται με την παραλαβή του  εγγράφου που ακολουθεί. Επισημαίνω ωστόσο ότι ο χρόνος αναμονής είναι αρκετοί μήνες, εξαρτάται δε από το φόρτο εργασίας του υποκαταστήματος που υποβάλλεται η αίτηση και την στελέχωση του.

Πρόσθετες  πληροφορίες,  από το νομικό τμήμα της ΕΣΗΕΑ και την Πρόεδρο κα Μαρία Αντωνιάδου, που μαζί με τον τέως Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρη Κουμπιά, πρωτοστάτησαν στην πολυετή μάχη που δόθηκε  για την ομόφωνη ψήφιση από όλα τα κόμματα του σχετικού νόμου στη Βουλή των Ελλήνων».